Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
7 800 föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar förlorade på vårdbidragsreformen. Se socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) om utredningen som nu tillsätts efter SVT:s granskning. Femåriga Saga i Torsby är en av de drabbade. Foto: SVT

Tusentals familjer fick sänkta vårdbidrag – regeringen tillsätter ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 7 800 föräldrar till barn med funktionsnedsättningar fick sänkta eller indragna bidrag visade SVT:s granskning – nu tillsätter regeringen en utredning av vårdbidragsreformen. Se socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) om vad de vill få utrett.

Föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar kan få omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, men i oktober kunde SVT berätta att tusentals familjer fått sänkta eller indragna bidrag efter att bidragssystemet reformerades i januari 2019.

Av 14 200 undersökta familjer hade drygt hälften fått sina bidrag indragna eller sänkta.

På torsdagen fattade regeringen beslutet att Inspektionen för socialförsäkringen får i uppdrag att utreda reformen och Försäkringskassans handläggning.

Har lyfts av Moderaterna och Sverigedemokraterna

Tidigare har såväl riksdagsrepresentanter för Moderaterna som Sverigedemokraterna ställt frågor om hur regeringen tänker agera i frågan.

I klippet berättar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om varför han ser det som viktigt att reformen utreds.

Uppdraget ska delredovisas till Socialdepartementet senast den 5 februari 2021. Slutredovisningen av omvårdnadsbidraget ska göras i november 2021 och av merkostnadsersättningen i september 2022.

 Kritiserade omvårdnadsbidraget – så här startade det

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdbidragsreformen 2019

Mer i ämnet