Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försäkringskassan har i vissa fall gett för låga omvårdnadsbidrag, enligt utredaren Maria Gustavson. I klippet berättar hon vad som kan vara orsaken. Foto: Elin Schwartz/SVT

Kan vara svårare att få omvårdnadsbidrag efter vårdbidragsreformen – ny statlig granskning

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals familjer fick sänkta eller indragna bidrag efter vårdbidragsreformen, som SVT kunde berätta i höstas. Nu har också Inspektionen för socialförsäkringen granskat reformen och utredarna har hittat fall där de menar att familjerna borde kunnat få en högre ersättning.

Föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar kan söka omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, men efter 2019 års vårdbidragsreform kan det ha blivit svårare att få högre ersättning. Det är ett av flera fynd som Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, presenterar i en förstudie på fredagen.

– Vi ser ärenden där vi har gjort bedömningen att här hade de kunnat få en högre nivå av omvårdnadsbidrag än vad som har beviljats, säger Maria Gustavson, utredare hos Inspektionen för socialförsäkringen.

Rätt att sänka i vissa fall

Det finns också ärenden där ISF ser att Försäkringskassan har gjort rätt i att sänka bidragen. Till exempel om barnet får omfattande samhällsstöd från annat håll eller om barnet har utvecklats och blivit mer självständigt.

Det var i oktober förra året som SVT kunde berätta att tusentals familjer fått sänkta bidrag efter vårdbidragsreformen. Därefter tillsatte regeringen den utredning som Inspektionen för socialförsäkringen nu gör.

Hela utredningen klar i november

Fredagens presentation innehåller endast en delredovisning, som bygger på 34 granskade fall.

Hela utredningen ska vara klar i slutet av november när det gäller omvårdnadsbidraget, och i september nästa år gällande merkostnadsersättningen.

I klippet ovan berättar utredaren Maria Gustavson om vad de har sett för problem och om vad som kan vara en av orsakerna till bidragssänkningarna.

”En 15-åring brukar kunna vara ensam en stund”

Ingår det i det vanliga föräldraansvaret att ta hand om sin 15-åring nattetid? I klippet nedan berättar Maria Gustavson om ett exempel där utredarna menar att Försäkringskassan har gett för lågt bidrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingår det i det vanliga föräldraansvaret att ta hand om sin 15-åring nattetid? Hör utredaren Maria Gustavson berätta om ett av fallen där hon anser att Försäkringskassan har gett för lågt bidrag. Foto: SVT
  • Det kan vara svårare att komma upp till de högre ersättningsnivåerna inom omvårdnadsbidraget jämfört med vårdbidraget.  
  • Det är möjligt att Försäkringskassan inte helt följer praxis gällande barn med grav hörselnedsättning.  
  • Försäkringskassan är inte alltid konsekvent i hur man förhåller sig till tiden då barnet är i skolan.  
  • Annat samhällsstöd vägs in tydligare i besluten om omvårdnadsbidrag. 
  • Det är otydligt hur Försäkringskassan ser på vad som räknas som ett vanligt föräldraansvar för barn i olika åldrar.
  • I ärenden där barnet har utvecklats och blivit mer självständigt speglas det på ett rimligt sätt i Försäkringskassans beslut om omvårdnadsbidrag.
  • Det är svårt att utläsa hur ersättningarna har påverkats av att det tidigare vårdbidraget delats upp i två nya bidrag, omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning.

Källa: ”Uppdrag att utvärdera reformen om reformerade stöd för personer med funktionsnedsättning (S2020/08254 (delvis)”, av Inspektionen för socialförsäkringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdbidragsreformen 2019

Mer i ämnet