Hör Försäkringskassans kommentar till de sänkta bidragen – Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef, svarar på kritiken. Foto: David Westling/SVT

Försäkringskassan svarar på kritiken om omvårdnadsbidragen

Uppdaterad
Publicerad

Barn som blivit äldre och fått mindre behov, eller att omvårdnadsbidragets konstruktion skiljer från det tidigare vårdbidraget. Det är två förklaringar som Försäkringskassan ser till de sänkta bidragen.

En orsak som Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan, tar upp är att det tidigare vårdbidraget har delats upp i två nya bidrag, omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. Medan merkostnader tidigare ingick i vårdbidraget ligger det nu som en egen form av ersättning.

– Det kan bero på bidragens konstruktion, säger Andreas Larsson.

Men i det här har vi slagit samman omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättningen för att kunna jämföra dem med vårdbidraget?

– Vi har inte gjort analyser på den detaljnivån, så det kan jag inte svara på, säger Andreas Larsson.

Rapport varnade för lägre ersättningar

I våras släppte Inspektionen för socialförsäkringen en rapport som poängterar att de nya bidragen kan innebära lägre ersättningar. Handläggare på försäkringskassan berättar där i intervjuer att föräldrar dels inte har tillräcklig kunskap om de nya bidragen och dels att att de inte når upp till den nya nivån för merkostnadsersättningen.

I rapporten berättar också handläggare och beslutsfattare på Försäkringskassan att de ”upplever att flera försäkrade personer får lägre ersättningsnivåer på grund av att många beslut om vårdbidrag har varit för generösa.”

Ännu ingen analys

Försäkringskassan har ännu inte gjort någon egen analys, men Andreas Larsson, som är verksamhetsområdeschef för Avdelningen för Funktionsnedsättning hos Försäkringskassan, ser andra möjliga förklaringar.

I klippet ovan hör du Försäkringskassans och Autism- och Aspergerförbundets olika syn på de sänkta bidragen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.