I fredags fyllde Tyra Behrendtz 8 år. Hennes funktionsnedsättningar gör bland annat att hon har svårt att gå och att se. I videon berättar hennes mamma hur Tyra påverkas när Försäkringskassan minskar deras omvårdnadsbidrag. Foto: Privat

Bidraget som ska hjälpa 8-åriga Tyra sänktes kraftigt: ”Gör ont i mammahjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

8-åriga Tyra från Linköping har flera funktionsnedsättningar som gör vardagen tuff. Därför får familjen ett statligt bidrag. Men nu har Försäkringskassan sänkt bidraget kraftigt. – Jag blir ledsen. Den här pengen är ju till för att vi ska kunna hjälpa Tyra, säger hennes mamma Sofia Behrendtz.

Tyra sliter upp presentpappret och brister ut i ett leende – som vilken 8-åring som helst på sin födelsedag. Men hennes liv har varit allt annat än vanligt.

– Nu börjar hon förstå att hon inte har det lika lätt som andra barn. Hon ställer frågor: Varför måste jag ha de här skenorna varje natt? Varför måste jag ta medicin? säger Tyras mamma Sofia Behrendtz.

Vårdbidragsreformen 2019

”Ändå har hon alltid ett leende”

Tyra hade ett oupptäckt hjärtfel när hon föddes och fick akutopereras. Hon fick en cp-skada och har väldigt ont i sina ben. Hon får ofta kramper och måste regelbundet åka och gjuta nya ortoser som är en slags ställning för benen. Tyra har också CVI, hjärnblindhet, vilket betyder att kopplingen mellan hjärnan och ögat inte fungerar som det ska.

– Ändå har hon alltid ett leende på läpparna. Trots allt hon måste gå igenom. Det är beundransvärt, säger Sofia.

Familjen har sedan Tyra var liten fått ett statligt bidrag som kallas vårdbidrag, för att kunna stötta Tyra så att hon får ett så bra liv som möjligt.

Mer än hälften av barnen fick sänkt bidrag

För 1,5 år sedan gjordes bidraget om och kallas nu för omvårdnadsbidrag. Tanken var aldrig att färre familjer skulle få bidraget – utan det skulle bara bli tydligare på vilka grunder besluten fattades.

Men enligt SVT:s granskning har väldigt många föräldrar fått sänkt bidrag efter reformen. Östergötland är ett av de län där flest familjer har drabbats.

63 procent av familjerna i Östergötland fick sänkt bidrag eller inget bidrag alls efter förändringen – det vill säga mer än hälften av barnen fick sänkt bidrag.

”Jag önskar de kunde sätta sig in i vår situation”

8-åriga Tyra från Linköping är en av dem som har drabbats.

– Det gör ont i mammahjärtat. Den här pengen är ju till för att vi ska kunna hjälpa Tyra. Så att hon ska få samma förutsättningar som alla andra 8-åringar. Jag önskar att de kunde sätta sig in i vår situation – och framför allt hur det är för de här barnen, säger Sofia Behrendtz.

I faktarutan här nedanför kan du läsa Försäkringskassans förklaringar till att så många familjer fått sänkt bidrag – och höra Sofias kommenterar kring det.

– Försäkringskassans förklaringar håller inte i Tyras fall, säger hon.

”Den känslan att få det beskedet som mamma: Ditt barn kommer inte överleva. Och sedan behöva se sitt barn lida.” I videon här ovanför berättar Sofia Behrendtz från Linköping om livet med 8-åriga dottern Tyra och hur det har format familjen. Foto: SVT

Sofia om Försäkringskassans förklaring

Till SVT ger Försäkringskassan två förklaringar till att så många familjer fått sänkt bidrag:

Försäkringskassans förklaring 1:

”Bidragen är inte helt jämförbara. I det gamla vårdbidraget så ingick även merkostnader. Det gör det inte nu.”

Sofia Behrendtz kommentar:

– Varför fick vi i så fall merkostnadsersättning förut, men inte nu? Dessutom sade handläggaren till mig att de är hårdare i sina bedömningar nu.

Försäkringskassans förklaring 2:

”En annan förklaring kan vara att barnet har blivit äldre och då minskar vårdbehovet ofta.”

Sofia Behrendtz kommentar:

– Så kan det säkert vara för vissa barn, men i Tyras fall är det inte så. Hon har blivit sämre, jämfört med hur det var för tre år sedan. Så den förklaringen håller inte.

SVT Nyheter har fått en fullmakt från Sofia och har bett Försäkringskassan ge en förklaring till varför Tyra plötsligt får sänkt bidrag – och ingen merkostnadsersättning – trots att Tyra nu har ett större omvårdnadsbehov än för tre år sedan.

Försäkringskassans pressavdelning svarar att de inte vill kommentera det här ärendet och hänvisar istället till SVT:s generella intervju med Andreas Larsson på Försäkringskassan som du kan se här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbidragsreformen 2019

Mer i ämnet