De senaste fem åren har Transportstyrelsen utfärdat cirka 190 000 yrkeskompetensbevis för gods- och persontransporter i Sverige.
– 35 000 måste uppdateras i år. Många av dem är lastbilschaufförer, säger Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag.
För att uppdatera bevisen krävs att förare samlas och genomgår kurs, vilket inte går under rådande coronakris.
Han tillägger att politikerna och myndigheterna varit lyhörda för åkeriernas krav. Under coronakrisen har bland annat undantag medgetts för kör- och vilotidsregelverket.
Men man håller fortfarande tummarna för att det även ska bli dispens på yrkeskompetensbevisen och att ett sådant beslut fattas inom kort.
Varför kan inte YKB skötas digitalt på distans?
– Transportstyrelsen har varit hårda med att inte tillåta distansutbildning digitalt. Så tolkas direktivet. Det ser ut som att en ny plan kommer i maj där delar av utbildningen kommer kunna utföras på distans. Det är mycket osäkerhet i det här just nu, svarar Rickard Gegö.
I klippet hör du honom berätta mer.
Yrkeskompetensbevis
För att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför finns en lag och en förordning som reglerar krav på yrkesförarkompetens för att få utföra sådana transporter. Lagen innehåller krav på en grundutbildning som efter godkänt prov ger ett yrkeskompetensbevis.
Beviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya det.
Kraven på yrkeskompetensbevis tillämpas sedan 10 september 2008 för persontransporter med buss och sedan 10 september 2009 för godstransporter med tung lastbil. Lagen bygger på ett direktiv som är antaget av EU.
Källa: Transportstyrelsen