Ola Ekström är delägare i ett åkeri i Halmstad som har funnits i cirka 25 år. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Åkeriägaren: ”Vemodigt att se lastbilarna bara stå”

Uppdaterad
Publicerad

När olika företag stänger ner på grund av coronavirusets framfart orsakar det en kedjereaktion till andra branscher. En av dem är åkeribranschen som nu börjat märka av dess effekter. Ola Ekström äger ett åkeri i Halmstad kommun och menar att om läget förvärras framöver kan det bli fråga om varsel.

– Visst märker vi stor skillnad. Tittar vi på godsmängden som vi transporterar har vi haft en minskning på mellan 20 och 30 procent jämfört med mars i fjol, säger Ola Ekström.

Under de tre första veckorna i mars har drygt 18 000 personer i Sverige varslats om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen. Hårdast drabbad är hotell- och restaurangbranschen, som står för 50 procent av varslen, följt av rese- och bemanningsbranschen, samt transport- och handelsbranschen.

Coronaviruset i Halland

– Där ligger vi på 10 procent av det allmänna varslet, säger Ola Ekström.

I klippet hör du mer om hans tankar kring hur viruset slår mot hans företag och branschen i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet