Minkfarmaren Niclas Pettersson fick 2.000 minkar utsläppta förra veckan. Foto: Privat/TT

Tusentals minkar utsläppta från farm

Uppdaterad
Publicerad

En minkfarm i Glommen fick förra veckan 2.000 av sin djur utsläppta. Flertalet av djuren har kunnat fångas in igen men många av minkarna är försvunna.
– Tyvärr går de sannolikt en svältdöd till mötes, säger Niclas Pettersson som driver farmen.

Det var under natten till i torsdags som runt 2.000 minkar släpptes ut från en minkfarm i Glommen utanför Falkenberg. Ägaren, Niclas Pettersson, anser att han har en god uppfattning om vilka det är som ligger bakom gärningen.

– Jag vet att vår minkfarm varit i fokus sedan en tid tillbaka på sociala medier för en planerad demonstration som djurrättsaktivister ligger bakom, säger han till SVT nyheter Halland.

”Går en svältdöd till mötes”

Anläggningen har övervakningskameror men dessa var inte igång i avsaknad av ett godkännande av ägaren själv att filmen skulle få lagras.

Minkfarmen har totalt uppemot 18.000 djur och pälsarna exporteras i huvudsak till Kina. Vad aktionen får för ekonomiska konsekvenser kan Niclas Pettersson ännu inte överblicka.

Hur klarar sig de frisläppta minkarna?

– Tyvärr går de sannolikt en svältdöd till mötes eftersom de aldrig har lärt sig att jaga då de är uppfödda i fångenskap, säger Niclas Pettersson.

En polisanmälan om olaga intrång och grov skadegörelse är upprättad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DEMONSTRATIONER MOT MINKGÅRD

Mer i ämnet