Anders Richardsson, ordförande för LRF Halland, uppmanar nu lantbrukare med djur att se över sina vattentillgångar. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppmaning till bönder: håll koll på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivån är fortsatt låg i södra Halland. Nu uppmanar LRF Halland medlemmar som har djur att vara vaksamma.

– Att se till så att du har reservvatten och att du vet var du kan hämta vatten om något händer, säger Anders Richardsson, ordförande i LRF Halland.

Han fortsätter:

– Jag är helt övertygad om att mina medlemmar tar ansvar men vi är sårbara på vattensidan. Vatten är det viktigaste produktionsmedlet vi med djur har, så därför är det viktigt att vi är med i vattenfrågan hela tiden.

Bevattningsförbud råder

Sedan april råder bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. I mitten av juni såg det ut som att målen med vattenbesparingen skulle uppnås men sedan stannade det av. I nuläget ligger besparingen på cirka tolv procent.

– Vi önskar att hamna på 20 procent, säger Jan-Åke Hansson, avdelningschef för utredning och projekt på Laholmsbuktens VA.

Som situationen ser ut nu tror Jan-Åke Hansson att bevattningsförbudet kommer hålla i sig en bra bit in på hösten.

Diskussion om vatten

Tidigare i veckan hölls ett möte om vattensituationen där representanter från berörda kommuner, länsstyrelsen och LRF Halland deltog.

Anders Richardsson tror att lantbrukare i framtiden kommer behöva ta mer hänsyn till vattenfrågan.

– Jag tror att vi kommer diskutera vatten på ett mer strategiskt sätt framåt. Det har varit väldigt självklart med vatten, och det är självklart framöver också, men vi kommer prata mer om det och investera mer för det, säger han.

Vad skulle ske om en lantbrukare med djur blev utan vatten?

– Det skulle vara katastrof. Alla djur måste alltid ha tillgång till friskt vatten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist

Mer i ämnet