Personer i riskgrupper kan nu behöva extra hjälp. Foto: TT/SVT

Vad gör du för personer i riskgrupper?

Uppdaterad
Publicerad
Mångas vardag begränsas till följd av coronavirusets spridning – och människor engagerar sig nu för att hjälpa andra. Vad gör du för att göra vardagen ljusare för personer i riskgrupper? Dela med dig här!

SVT rapporterade · Vad gör du för personer i riskgrupper?

Hej! Vad roligt att så många kommenterar! Jag vill dock påminna om att den här chatten handlar om hur du har engagerat dig för att göra vardagen ljusare för personer i riskgrupper. Mer allmänna frågor om coronaviruset hänvisar vi till den här liverapporteringen.
Tack för ert engagemang! Nu stänger vi chatten.
06.49
Jag avstår sociala kontakter, tränar inte inomhus som jag annars gör 4 gånger i veckan och saknar mycket nu. Hjälper min mamma som är 89 år och bor själv.
Försöker att inte ta in all oro via media. Lyssnar på den dagliga presskonferensen kl 14 på SvT
07.20
Jag har tagit över matinköpen eftersom maken har KOL och närmar sig 70. Men själv har jag tre underliggande sjukdomar och riskfaktorer, så det känns inte helt bra. Jobbar som präst på landsbygden. All verksamhet utom söndagsgudstjänster har stängts ner. Vi ringer varandra i stället, och organiserar matleveranser.
07.21
Jag har eget företag och driver medicinsk fotvård. Vi har många kunder i både riskgrupper och underliggande sjukdomar. Vi informerar om hur vi torkar av alla ytor med sprit mellan kunderna t ex kundstolen, handtag och kortmaskin. Andra regler såsom att inga sällskap följer med in annat än ledsagare. Kunder i riskgrupp kan boka tid först på dagen. Privat handlar jag åt en 86-årig dam samt ringer och mailar dagligen. Ca en gång i veckan går vi promenad utomhus med distans mellam oss. Hon är annars helt ensam. Jag vet inte hur länge mitt företag kommer orka. Över hälften av alla kunder har avbokat och nästan ingen bokar nya tider. Medicinsk fotvård verlar helt bortglömd i media.
07.28
Smittar barn äldre
Eftersom coronaviruset är så nytt så är det mycket som är oklart. Som jag har förstått det är det oklart hur vanligt det är att barn smittar äldre, men det finns studier som visar att barn mer sällan drabbas av viruset: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ovanligt-att-barn-far-covid-19-visar-ny-genomgang
08.25
Jag vet att en granne i huset bredvid har lunginflammation muskelvärk feber.Ej testad för covid 19.Levererar mat.Vet ej om jag vågar passa dennes hund pga smittorisk via halsband koppel.
Trots att jag inte fick för den sjuke så har jag berättat för ett par av mina grannar i vårt hus att vi har en sjuk i området.Min granne i huset har nedsatt immunförsvar.
09.10
Tänk också på alla husdjur och lantbruksdjur som behöver vatten, mat och tillsyn. Ägaren kan vara sjuk. Ring grannen, katthemmet etc och fråga. Kanske kan du göra en insats själv eller åtminstone hinna larma i tid.
09.12
Jag är 55 och hade bröst cancer i höstas. Jag opererade bort bröstet i december men fick ingen efterbehandling. Jag också har mild astma och använder ventoline ibland.
Min fråga är: räknas jag i riskgrupper?
Hej, jag är ingen expert men förstår det som att riskgrupper är äldre personer och de med underliggande sjukdomar. Jag föreslår att du hör av dig till vårdguiden om du har frågor om corona-viruset, den här chatten är mer ämnad till er som vill berätta vad ni gör för att hjälpa personer i riskgrupper.
09.19
Jag ställer kassar med mat och förnödenheter utanför dörren hos min mor, och tar promenader med henne (Men givetvis med distans avstånd.) Så länge jag inte har några symptom så kan vi göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet