Varbergaren och musikproducenten Fredrik Thomander om hyllningslåten ”Vi håller ut”, i klippet ovan. Foto: ”Vi håller ut” Mikeadelica/Johanna Gunnberg

Varbergaren Fredrik Thomander samlade artisteliten för att hylla sjukpersonalen

Publicerad

Varbergaren och musikproducenten Fredrik Thomander är en av skaparna bakom ”Vi håller ut”, en svensk tolkning av ”Resistiré” som blivit en hyllningslåt till de som jobbar inom vården i Spanien.

– Låten sjungs på balkonger för att hylla vårdpersonalen, tanken är att göra något liknande i Sverige för att peppa vårdpersonalen, säger Fredrik Thomander.

Fredrik Thomander driver en musikstudio i Palma de Mallorca och som Spanienbo har han varit en av de som under pandemins tid klappat händer och sjungit Resistiré, från balkongen för att hylla vårdpersonalen varje dag klockan åtta på kvällen.

– Det spanska budskapet av låten är mer ”nu ska vi slåss och stå emot” och det tycker inte jag rimmar med det svenska sättet. Så jag ringde textförfattaren Ingela ”Pling” Forsman som är otrolig på att fånga känslor i ord på ett enkelt sätt.

Coronaviruset i Halland

När låten var översatt gick förfrågningarna ut till flera artister.

– Nästan alla vi frågade tackade ja och sen kom vi till en punkt att vi inte fick plats med mer folk.

Sarah Dawn Finer och Mariette bland artister som deltar

Av de 50-tal artister som är med i låten hittar vi bland andra Sarah Dawn Finer, Helene Sjöholm, Mariette och Jessica Andersson.

Hur påverkar pandemin dig som musikproducent i Spanien?

– Nu håller landet på att öppna upp igen och livet börjar återgå till det normala, men för en musikproducent som i stort sett har jobbat i karantän i hela sitt liv är det här inte någon stor skillnad.

Låten släpptes i veckan och pengarna från musiken ska skänkas till projekt inom vården.

I klippet berättar Fredrik Thomander mer hur låten kom till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet