Katarina Järbur är delägare och medicinsk ansvarig för vårdcentralen om risken att den stängs. Foto: SVT

Vårdcentral riskerar att stängas – flera tusen kan drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Snart står 11 000 patienter i Kullavik utan vårdcentral. Detta om vårdcentralen inte går med på Region Hallands krav att använda journalsystemet VAS – som regionen själv börjat avveckla.

Vårdcentralen Säröledens familjeläkare ligger ett stenkast från Västragötalands-regionen men har i flera år tillhört Region Halland. Det här har resulterat i att flera personer från de olika länen valt att använda sig av vårdcentralen. I dagsläget har de ungefär 11 000 patienter.

Riskerar att behöva stänga

De journaluppgifter som finns för dessa patienter har vårdcentralen valt att hanteras digitalt, men det systemet fungerar inte tillsammans med Region Hallands. Så om journalerna vid behov ska bli skickade sker det via fax eller vanlig post. Den metoden skiljer sig från resten av Region Hallands vårdcentraler.

Journalsystemet VAS

Regionen använder journalsystemet VAS, och nu kräver regionen att vårdcentralen gör detsamma – annars riskerar vårdcentralen att stängas. Men det har inte Säröledens familjeläkare någon plan på att finna sig i. Katarina Järbur är delägare och medicinskt ansvarig där.

– Det är så enormt administrativt krångligt system. Vi kommer inte kunna sköta vårt jobb på samma sätt och det kommer gå ut över våra patienter, säger hon.

”Vi har väntat”

Patienterna på vårdcentralen har inte kunnat gå in online och ta del av sina journalhandlingar, vilket Katarina Järbur ser som en brist.

– Vi vill byta och vi behöver ett modernare system. Vi har väntat på Hallands system som dragit ut på tiden för vi vill samarbeta med Region Halland, säger hon.

Se patienternas reaktion på beskedet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet