Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Järbur, delägare och medicinsk ansvarig. Foto: SVT

Vårdcentral riskerar att stängas – flera tusen kan drabbas

Uppdaterad
Publicerad
Snart står 11 000 patienter i Kullavik utan vårdcentral. Detta om vårdcentralen inte går med på Region Hallands krav att använda journalsystemet VAS – som regionen själv börjat avveckla.

Vårdcentralen Säröledens familjeläkare ligger ett stenkast från Västragötalands-regionen men har i flera år tillhört Region Halland. Det här har resulterat i att flera personer från de olika länen valt att använda sig av vårdcentralen. I dagsläget har de ungefär 11 000 patienter.

Riskerar att behöva stänga

De journaluppgifter som finns för dessa patienter har vårdcentralen valt att hanteras digitalt, men det systemet fungerar inte tillsammans med Region Hallands. Så om journalerna vid behov ska bli skickade sker det via fax eller vanlig post. Den metoden skiljer sig från resten av Region Hallands vårdcentraler.

Regionen använder journalsystemet VAS, och nu kräver regionen att vårdcentralen gör detsamma – annars riskerar vårdcentralen att stängas. Men det har inte Säröledens familjeläkare någon plan på att finna sig i. Katarina Järbur är delägare och medicinskt ansvarig där.

– Det är så enormt administrativt krångligt system. Vi kommer inte kunna sköta vårt jobb på samma sätt och det kommer gå ut över våra patienter, säger hon.

”Vi har väntat”

Patienterna på vårdcentralen har inte kunnat gå in online och ta del av sina journalhandlingar, vilket Katarina Järbur ser som en brist.

– Vi vill byta och vi behöver ett modernare system. Vi har väntat på Hallands system som dragit ut på tiden för vi vill samarbeta med Region Halland, säger hon.

Se patienternas reaktion på beskedet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Nilsson är en av patienterna som skulle påverkas av en eventuell nedläggning. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalsystemet VAS

Mer i ämnet