I klippet berättar Region Hallands sjukvårdsdirektör Martin Engström hur de tänker med vaccinering för vårdpersonal. Foto: SVT/Björn Larsson Rosvall/TT

Vårdpersonalen i Halland får vänta på covid-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Vaccination för vårdpersonal i Halland kommer i nuläget inte att tidigareläggas. Men detta kan komma att ändras om regionen får mer vaccin.

Turordningen för vaccineringen i Sverige är uppdelad i fyra faser. Just nu pågår vaccinering av de som ingår i fas ett, alltså de som bor och jobbar på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst. Näst på tur är fas två, som bland annat består av personal inom vård och omsorg.

Efter att Region Skåne valt gå emot Folkhälsomyndighetens turordning och påbörjat vaccinering av akutpersonal i förväg har Folkhälsomyndigheten meddelat att regioner kan tidigarelägga vaccinationer av Iva-personal om det är logistiskt möjligt, men då bör vaccinering ske parallellt med de som omfattas av fas ett.

Coronaviruset i Halland

Region Halland väntar på mer vaccin

Region Halland har i nuläget inte tillräcklig tillgång till vaccin för att påbörja en parallell vaccination av både äldre på särskilda boenden och vårdpersonal. Vårdpersonalen i Halland får därför fortsätta vänta på att bli vaccinerade. Men regionen utesluter inte att det kan bli möjligt att påbörja en parallell vaccination snart.

– Det skulle tidigast kunna bli aktuellt om några veckor men det är svårt att veta exakt, säger Martin Engström, Hälso och sjukvårdsdirektör Region Halland till SVT nyheter Halland.

I klippet hör du Martin Engström om varför regionen avvaktar med vaccinering av vårdpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet