Så här går det inte att fortsätta, menar Laholmsbuktens VA. Den blå kurvan visar hur vattenproduktionen gått spikrakt uppåt de senaste veckorna jämfört med förra året. Foto: Laholmsbuktens VA/ TT

Vattenförbrukningen skenar i södra Halland

Uppdaterad
Publicerad

Om inte Halmstadbor och Laholmare minskar på vattenförbrukningen inom kort kan det bli bevattningsförbud i år igen. Det går inte att fortsätta producera så mycket dricksvatten som nu, varnar Laholmsbuktens VA.

Förra årets grundvattenbrist var en följetong i södra Halland med bevattningsförbud från april till en bit in på hösten.

Nu kan det historien upprepa sig.

Vattenbrist

Laholmsbuktens VA går i dag ut och varnar för att om invånare i Laholm och Halmstad inte sänker sin förbrukning inom kort så kan det bli aktuellt att införa bevattningsförbud igen.

Vattna inte gräsmattan

Sedan värmeböljan tog fart har det pumpats ut stora mängder dricksvatten ur grundvattentäkterna i Laholm och Halmstad.

Kurvan i bilden här ovanför visar årets vattenproduktion jämfört med förra årets. 

– Min vädjan till alla är att använda det kommunala dricksvattnet förnuftigt och till exempel inte använda det för att bevattna gräsmattor eller fylla pooler. Även om gräsmattan ser vissen ut under en period, så kommer den att återhämta sig när det börjar regna igen, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA i ett pressmeddelande som gått ut på fredagsförmiddagen.

På väg att slå rekordåret 2016

Enligt VA-chefen pumpar vattenverken just nu ut mer vatten per dygn än under rekordåret 2016. Han spekulerar i att det kan vara en kombination av värmeböljan och att underhållsarbete som fasad- och altantvätt som inte kunde göras på grund av bevattningsförbudet i fjol nu genomförs på många håll.

Om ni inte ser någon förändring om en vecka, vad händer då?

– Inom 2-3 veckor måste vi ha sett en permanent minskning av vattenförbrukningen. Annars blir det aktuellt med bevattningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet