Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Carlstein, vd på Mediateknik i Varberg, berättar i klippet vad som är viktigt att tänka på när man sätter upp kamerorna. Foto: SVT

Växande trend av webbkameror – sätts upp som marknadsföring

Uppdaterad
Publicerad
Vill du veta hur vädret är någonstans, hur staden du ska besöka ser ut eller hur lång kö det är till Gekås i Ullared? Allt fler aktörer väljer att sätta upp webbkameror som streamar dygnet runt – i marknadsföringssyfte. I Halland finns kameror uppsatta på flera platser.
– Man öppnar ett fönster mot verksamheten som alltid ligger live, säger Martin Carlstein, vd på företaget Mediateknik, som installerar kamerorna åt aktörerna.

Enligt Martin Carlstein finns det en växande efterfrågan av webbkameror från bland annat hotell, kommuner och andra aktörer som exempelvis surfare i Varberg. Syftet kan vara att visa upp en vy eller till exempel om det är ett bra läge att ta med sig surfbrädan och dra ner till havet.

– Många varbergare har med sig sin telefon utomlands och visar upp en bild från Varberg i direktsändning och det är ju en trevlig grej, säger Martin Carlstein.

Identifiering inte tillåten

Tekniken har utvecklats under åren och nu förtiden kan kamerorna, utöver att visa upp en bild för tittaren, hjälpa till att mäta saker. Det kan handla om antalet kunder som besöker en butik och hur kundflödet påverkas av vädret.

Webbkamerorna, till skillnad från övervakningskameror som också blir vanligare, ska inte spela in och en förutsättning för att de ska vara lagliga är att det inte går att identifiera personerna som syns på bilden. En bedömning som görs av den som placerar ut den. Anser man att det ändå går att bli igenkänd, kan man vända sig till Datainspektionen. 

I klippet kan du se några av de platser där webbkamerorna sitter uppe i Halland, samt höra vad varbergarna tycker om kamerorna.

SVT rapporterade · Vad tycker du om att webbkameror sätts upp och livestreamas?

Tack för era kommentarer! Nu stänger vi chatten för den här gången!
09.33
Det är väl bra. Brukar använda det när vi ska åka någonstans.
12.08
Endast ljusskygga personer vill inte ha kameror.
12.27
Jag gillar det inte på stranden. Det känns inte bekvämt.
12.41
Tycka kan man ju alltid göra men detta gäller enligt svensk lagstiftning:
"Huvudregeln är att det är tillåtet att filma en person utan tillåtelse. Du har sedan fri förfoganderätt över denna film och får lägga upp den online. Andra regler gäller dock i vissa situationer: - Om du filmar någon som inte befinner sig på en allmän plats (t.ex. i ett omklädningsrum, toalett eller privat bostad). Om du gör det kan du bli dömd för kränkande fotografering (4 kap. 6 § brottsbalken)."
12.57

Great things about Sweden now ! NU
13.02
Det är okej för min del. Jag har ingenting att dölja.
13.47
Nej, jag tycker det är diktaturfasoner, och strider mot den personliga integriteten. De som kommer med argumentet ”jag har inget att dölja” de vet ju inte vad de talar om, de känner inte till att det finns lagstiftning som reglerar användningen av dessa kameror, och att det finns en orsak till det - ytterst handlar det om mänskliga rättigheter - ”privatlivets helgd”. Den som filmar har ofta en övergreppsmentalitet - samtycke inhämtas aldrig, man tycker inte att andra människor har det, och man tar lagen i egna händer utan att tänka på konsekvenserna för andra.
14.13
Bara bra. Gärna med sådan teknik som känner igen personen och det ska helst vara kopplat till skattemyndighet och brottsregister.
14.39
Helt ok
Om de är väl skyltat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer