Livesänd örnmatning allt mer populär

Uppdaterad
Publicerad

När örnar matas i Store Mosse nationalpark i Gnosjö kommun, livesänds skådespelet på nätet. Och att följa örnarna har blivit allt mer populärt.

Förra säsongens livesändningar från örnmatningen (december till april) hade nästan 250 000 sidvisningar.

Sedan man börjat mäta årets säsong (i slutet av november) är siffran redan uppe i drygt 35 000 sidvisningar.

– Man får komma väldigt nära och se dem live i sitt rätta element och inte bara på fotografier, säger Johanna Ahl, nationalparksförvaltare.

Hennes kollega Peder Gustafsson fortsätter:

– Det har nog blivit mer populärt att titta på djur över huvud taget och örnarna är lite speciella, de är stora och vackra.

Vid utfodringsbordet mitt ute på mossen finns ett gösmle, en bod där fågelskådare och fotografer kan sitta och iaktta fåglarna på nära håll. Och även att sitta där är populärt.

– Det är rätt så fullsatt nu under vinterhalvåret, det är jätteroligt. Då får man smyga ut i mörkret på morgonen så diskret som möjligt och sitta hela dagen och gå tillbaka när mörkret faller igen, säger Johanna Ahl.

Trafikdödade djur

Den mat som örnarna får består av djur som dött i trafiken. Det är oftast rådjur, men också älg och vildsvin. Det sistnämnda verkar vara örnarnas favorit.

– Det köttet går åt mycket snabbare, säger Peder Gustafsson.

Utfodringen som livesänds är viktig ur flera pespektiv inte minst i forskningssyfte. Populationsutvecklingen kan följas och även fåglarnas rörelsemänster. Både havs- och kungsörn kommer gärna till bordet och många flyger hit från andra länder, exempelvis Finland, Estland och Lettland.

Fox och Foggy är parken egna permanenta kungsörnar, som bott på Store Mosse i över 15 år.

Men varför behöver ni utfodra dem, kan de inte hitta mat själva?

– Det kan de, men kungsörnarna var utrotade ett tag och man ville att de skulle få rent kött i sig, fritt från bly och kemikalier. Och på det här sättet hjälper vi att stärka populationen, säger Peder Gustafsson.

Klicka här för att komma direkt till webbkameran på Store Mosse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.