Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark, intervjuas av SVT Nyheters reporter Alice Loth, om nedläggningen av Ringhals 1 som väntas årsskiftet 2020-2021. Foto: SVT/Björn Larsson Rosvall/TT

Vid nyår 2020 stänger Ringhals en reaktor till

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen stängdes Ringhals 2 för gott – och nu är det exakt ett år kvar tills även Ringhals 1 tas ur drift. SVT Nyheter var på plats och träffade Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark, som berättar mer.

Det är vid årsskiftet 2020-2021 som Ringhals kommer att ta ytterligare en reaktor ur drift, den gången blir det reaktor 1, efter ett beslut som ägarna fattade 2015.

Ringhals huvudägare är Vattenfall och enligt ägarna fattade man beslutet av marknadsmässiga skäl.

De två andra reaktorerna, Ringhals 3 och 4, planeras att fortsätta drivas fram till 2040-talet.

SVT Nyheter var på plats på kärnkraftverket under måndagen och träffade Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark – hör honom berätta mer om nästa års nedläggning av en reaktor i klippet ovan. Där svarar han också på om varför han tycker att det är för sent att ändra nedläggningsplanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.