Det här händer med kärnavfallet från Ringhals kärnkraftverk

Publicerad

Det är nu ett halvår kvar till den första reaktorn stängs på Ringhals kärnkraftverk, men var det radioaktiva materialet ska hamna är ännu inte helt klart. Säkert är att det behöver förvaras i underjorden i 100 000 år – minst.

I klippet beskrivs vad som planeras hända med kärnavfallet när Ringhals 1 och 2 stängs.

Inte beslutat

Men slutförvaret i Forsmark är ännu inte beslutat.

Kärnkraftsindustrins förhoppning är att regeringen ska ge besked senare i år om den ansökan som Svensk kärnbränslehantering (SKB) gjorde 2011. Blir det ett ja är byggstarten planerad till nästa år.

Domstol säger nej

Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt har i ett yttrande till regeringen underkänt delar av ansökan som handlar om säkerheten kring de kopparkapslar som Lars Björnkvist pratar om det här klippet.

”Osäkerheterna handlar om i vilken omfattning kapslarna kan skadas av korrosion och av processer som påverkar kapselns mekaniska hållfasthet”, skriver domstolen.

Däremot säger Strålsäkerhetsmyndigheten ja till ansökan i sitt yttrande till regeringen.

SVT rapporterade · Avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk

Stort tack för era kommentarer om Ringhals och kärnkraft! Nu stänger vi chatten för den här gången.
17.12
Den här veckan fördjupar vi oss i avvecklingen som ska ske på Ringhals kärnkraftverk - och här är platsen där vi diskuterar ämnet! Välkommen att dela med dig av dina åsikter eller ställa frågor till oss.
 
I dag (tisdag) är temat att det nu bara är ungefär ett halvår bort tills den första reaktorn (R2) tas ur bruk. Vad känner du kring avvecklingen? Är det på bra eller dåligt?
07.28
I tider när behovet är stort på koldioxidneutral energiförsörjning känns detta som en förlust för klimatet och våra barns framtid.
07.28
Jag tycket det är bra att det inte ger några miljöutsläpp men gillar inte avfallet.
07.29
Fullkomligt vansinnigt att lägga ner Ringhals! Visst _låter_ det underbart med sol, vind och förnybart men vad som aldrig framkommer i media är att de fungerar inte när man skall upprätthålla effektbalansen, ett begrepp som miljöpartister etc verkar totalt okunniga om!
Vi behöver pålitlig baskraft även en vindstilla dag i januari och då spelar kärnkraften en stor och viktig roll. Vi borde dessutom börja bygga några nya, moderna, kärnkraftverk så att vi så småningom kan stänga Ringhals - när det finns ersättningseffekt (inte energi) att tillgå!
07.31
God morgon! Så roligt att se att det finns ett stort engagemang för den här frågan. I dag diskuteras just kärnkraft och Ringhals i riksdagens näringsutskott, och vi hoppas att vi kan återkomma med mer information om vad som sägs där.
07.31
Om reaktorn som ska läggas ner står för 10% av produktionen, finns det kapacitet att ersätta den med annat? Annars lär priset på el stiga. Är detta med i Vattenfalls lönsamhetskalkyl?
@Sixten - Bra fråga, den får vi ta med oss och ställa till Vattenkraft.
07.33
Mycket dåligt ! Konvertera reaktorerna , kör slut pågå det avfall som finns. Bygg sedan om till vätgas drift och fortsätt producera el.
@AndersFrisell - Hej Anders! Det här var något nytt för mig. Hur skulle man kunna ställa om en kärnkraftreaktor till vätgasdrift?
07.33
Bra
07.38
Vansinne!! Mer kärnkraft behövs och om elbilarna ökar var ska strömmen komma ifrån? Importerad kolkraft? Elransonering kan bli en effekt. Privata vindkraftverk?
Använd sunt förnuft och minska din egen elförbrukning för att prova på en ev ransonering! Klarar folk av detta i ett superkonsumerande samhälle.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Visa

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet