Det här händer med kärnavfallet från Ringhals kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu ett halvår kvar till den första reaktorn stängs på Ringhals kärnkraftverk, men var det radioaktiva materialet ska hamna är ännu inte helt klart. Säkert är att det behöver förvaras i underjorden i 100 000 år – minst.

I klippet beskrivs vad som planeras hända med kärnavfallet när Ringhals 1 och 2 stängs.

Inte beslutat

Men slutförvaret i Forsmark är ännu inte beslutat.

Avvecklingen på Ringhals

Kärnkraftsindustrins förhoppning är att regeringen ska ge besked senare i år om den ansökan som Svensk kärnbränslehantering (SKB) gjorde 2011. Blir det ett ja är byggstarten planerad till nästa år.

Domstol säger nej

Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt har i ett yttrande till regeringen underkänt delar av ansökan som handlar om säkerheten kring de kopparkapslar som Lars Björnkvist pratar om det här klippet.

”Osäkerheterna handlar om i vilken omfattning kapslarna kan skadas av korrosion och av processer som påverkar kapselns mekaniska hållfasthet”, skriver domstolen.

Däremot säger Strålsäkerhetsmyndigheten ja till ansökan i sitt yttrande till regeringen.

Fakta

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet