Äldreboendet Valltorp i Helsingborg. Foto: SVT/Minna Korsgren

37 smittade med covid-19 på Valltorps vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 22 april har 37 av de 60 personer som bor på Valltorps vårdboende konstaterats smittade av covid-19. Samtidigt har 17 personer avlidit.

– Vi kan inte härleda vilka av dessa som har avlidit på grund av covid-19, skriver staden i ett pressmeddelande.

Arbetssituationen för personalen på Valltorp är mycket ansträngd.

– Just nu ligger fullt fokus på att skapa en god omvårdnad för alla våra hyresgäster och en dräglig arbetsmiljö för våra medarbetare. Vi har vi tillfälligt förstärkt med ytterligare en enhetschef, säger Ingrid Bergh, verksamhetschef för vårdboende på vård- och omsorgsförvaltningen.

Coronavirus i Skåne

Inga nya fall har konstaterats sedan den elfte maj, en person ska ha tillfrisknat.

– Det finns ingen som kan säga varför det har blivit en så stor smittspridning på Valltorp, skriver Gith Nordqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska på vård- och omsorgsförvaltningen i pressmeddelandet.

Även personalen på boendet har drabbats av covid-19.

Hur många då?

– Det vet vi inte eftersom alla inte blivit diagnostiserade. Vi har haft ett samarbete med smittskydd där personalen som var sjuka just då blev testade och då visade det sig att en del hade covid-19, säger Ingrid Bergh.

Konsekvensen är att man tvingats ta in vikarier.

– Det är en ansträngd situation för alla, det är många ordinarie kollegor som inte kan jobba. Sedan det faktum att många av hyresgästerna har gått bort som man har en relation till tar ju också emotionellt på alla naturligtvis.

Hur skyddar ni de boende i denna situation?

– När vi tar hand om de smittade som är isolerade i sina lägenheter använder vi full skyddsutrustning enligt instruktionerna från Folkhälsomyndigheten och i övrigt använder vi visir i allt omvårdsarbete närmare än två meter.

Den var så sent som den tredje februari i år som kommunen tog över driften av Valltorp från Attendo.

Totalt har tre äldreboenden i Helsingborgs stad smittade personer: Stattenahemmet, Elinebo och Valltorp.

Anhöriga till boende på Valltorp har blivit informerade om situationen under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet