Sandras fyraårige son nekades vård för att hon vägra bära munskydd. Nu frias vårdcentralen av IVO. Foto: SVT/TT

Fyraåring nekades vård – Ivo friar vårdcentralen i Helsingborg

Publicerad

En vårdcentral i Helsingborg anmäldes till Ivo efter att ”Sandras” fyraårige son nekades vård för att hon inte bar munskydd. Nu har IVO beslutat att inte kritisera vårdcentralen. Myndigheten anser nämligen att munskyddsregeln var befogad.

Sandra sökte vård för sin sons räkning i slutet på januari i år. Redan i receptionen blev hon ombedd att ta på sig munskydd, men förklarade att hon inte kunde det då hon led av posttraumatisk stress efter ett övergrepp och riskerade få panikångest av munskyddet.

– För mig känns ett munskydd ungefär som att du skulle få en revolver uppkörd i ansiktet – det blir liksom total panik, sa Sandra när SVT träffade henne.

Hon släpptes in i väntrummet, men där uppstod en situation som senare skulle leda till att Sandra anmälde vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Rutinerna brast

I väntrummet blev hon konfronterad av annan personal och en argumentation uppstod som slutade med att Sandra fick lämna vårdcentralen utan att hennes son fått den vård de kom dit för.

Marie Stinnerbom är regionchef på Lideta hälsovård som driver den aktuella vårdcentralen. Hon berättade att man brast i sina rutiner när man släppte in Sandra och hennes son utan att säkerställa säkerheten för de andra patienterna och personalen.

Istället kunde de exempelvis fått gå in en annan väg eller vänta utomhus tills det var deras tur.

– Det uppstår en situation som inte löses. Det har att göra med att vi har riktlinjer från regionen hur vi ska skydda oss själva och våra patienter. Vi är i en pandemi där vi hela tiden försöker stoppa spridningen av covid-19, sa Marie Stinnerbom till SVT.

Frias av Ivo

Nu har Ivo fattat beslut i ärendet. Av beslutet framgår att Ivo inte anser att den fördröjda vården ökade pojkens vårdbehov.

Man konstaterar också att ord står mot ord angående om Sandra avvek på eget initiativ eller om hon avvisades. Dessutom anser Ivo att kravet på munskydd på en vårdcentral är befogat utifrån ett smittskyddsperspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.