Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
460 kilo kokain hittades i lönnfack i två containrar i Helsingborgs hamn i april. Det är ett av de största beslagen Tullverket gjort hittills i Sverige. Foto: Tullverket

460 kilo kokain hittades i containrar i Helsingborgs hamn – värt en miljard

Uppdaterad
Publicerad

460 kilo kokain hittades i lönnutrymmen i två containrar i Helsingborgs hamn i april. Värdet överstiger en miljard kronor i missbrukarledet och är ett av de största kokainbeslagen Tullverket gjort hittills.

Den 26 april i år kontrollerade tullpersonal containrar från Ecuador i Helsingborgs hamn och i två av dem hittades lönnfack i golvet. Där fanns flera mindre förpackningar som visade sig innehålla 460 kilo kokain.

– Det gjordes ett beslag i Stockholm förra året på 500 kilo men detta är ett av de absolut största samlade beslagen som Tullverket gjort någonsin, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

Gömdes i lönnfack

Lönnutrymmen var konstruerade så att kokainet skulle kunna plockas ut utan att öppna containern.

– Vi har sett det i utlandet tidigare men mig veterligen är lönnfacksförfarandet nytt för Tullverket i Sverige, säger Erik Friberg.

Kokainet hittades i lönnfack i containrarna. Enligt tullen var golven specialanpassade för att öppna från utsidan så att den som skulle plocka ut kokainet skulle kunna hämta det utan att lasten i containern lossats.

Renhetsgraden på kokainet var mycket hög och värdet överstiger en miljard kronor i missbrukarledet.

– Det hade en renhetsgrad på nära 90 procent så det blir ofantliga mängder på gatan.

Inga misstänkta personer

Enligt Tullverket stärker detta bilden av att Helsingborgs hamn blivit en inkörsport för kokain till Sverige och till övriga Europa.

– Vår bedömning är att Sverige har blivit ett transitland för narkotikasmuggling. Stora narkotikapartier skeppas hit för att sedan distribueras vidare till andra länder i Europa. Det här är ett tydligt exempel på hur den organiserade brottsligheten opererar, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

En förundersökning om synnerligen grov narkotikasmuggling har inletts, men det finns inga misstänkta personer gripna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.