Annika Andersson, omsorgsdirektör. Foto: Leonora Toplica/SVT

Månadsanställning för timvikarier ska minska smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs vård- och omsorgsförvaltning vill minska smittspridningen av coronaviruset genom att månadsanställa timvikarier.

– Vi månadsanställer för att de inte ska komma sjuka till jobbet, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör.

Under kommunens presskonferens berättade förvaltningen att det finns en oro över att timvikarier kan komma till jobbet med förkylningssymptom.

– Vi säger till alla medarbetare att man ska vara hemma vid förkylningssymptom. Men en timvikarie som är beroende av lön och som inte har någon sjuklönersättning de dagar man inte arbetar, finns det en risk att de kan gå till jobbet med förkylningssymptom.

Coronavirus i Skåne

Förvaltningen menar att de vill begränsa antalet medarbetare som rör sig inom verksamheten.

– Efter en dialog med kommunal så har vi erbjudit våra timvikarier att kunna bli månadsanställda för att minimera risken för smittspridning.

Alla ska bära skydd

Enligt Stabchefen Katarina Lückander har man fått många leveranser med skyddsutrustning som förvaras i ett centralt förråd och som sedan skickas ut till de som är i behov. Nu vill förvaltningen att personalen ska bära på skydd.

– I det omvårdsnära arbetet, när man är närmare än två meter med kunden, så ska personalen antingen använda ett personligt visir eller munskydd. På så sätt eliminerar vi smittorisken även om en medarbetare inte uppvisar symptom, säger Annika Andersson.

50 smittade

Enligt Länsstyrelsen visar förra veckans siffror att 50 personer inom vård- och omsorgsförvaltningen har konstaterad eller misstänkt covid-19.

– Tre vårdboenden i stan av våra 18 har drabbats av smittan. Det är både de som bedrivs på entrepenad och de som är kommunala. Vår första konstaterade fall av covid-19 var i april, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet