Ängelholm/Helsingborgs flygplats vd Christian Ziese. Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet.se/TT

Ängelholms flygplats i kris – coronaviruset slår hårt mot ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av intäkterna har försvunnit för Ängelholms flygplats på grund av coronaviruset. Nu permitteras de anställda till 60 procent.

Ängelholms flygplats dras med dålig ekonomi, som SVT har berättat tidigare. Förra året blev krisen ett faktum efter ett bokslut utan vinst och i år räknade ägarna Peab med ett minus.

Då kom coronasmittan och som över en natt minskade intäkterna från flygningen med 90 procent.

Två flygbolag kvar

Bara två flygbolag är kvar med två-tre avgångar per dag och nu tvingas Ängelholms flygplats till kraftiga nedskärningar av personalen från och med i morgon.

– Vi permitterar samtliga anställda till 60 procent. Det innebär att de arbetar 40 procent och sedan är de hemma, säger vd Christian Ziese.

Han säger också att om flygplatsen ska kunna fortsätta sin verksamhet krävs det att andra intressenter än ägarna omgående hjälper till i det akuta läget som nu uppstått.

Ber kommunerna om hjälp

Sedan länge pågår en diskussion i en arbetsgrupp där regionens kommuner sitter med om en långsiktig lösning för flygplatsen.

Men nu handlar det om en omedelbara insatser och kommunerna har fått en vädjan om ekonomisk hjälp.

– Vi har bett kommunerna om en kortsiktig förlustgaranti. Det är svårt att säga hur mycket pengar vi behöver men vi har nämnt en summa. Nu hoppas vi på ett snabbt och positivt svar, säger Christian Ziese.

Tillsatt arbetsgrupp

Peter Danielsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och ordförande i den nordvästskånska organisationen Familjen Helsingborg. Han säger att flygplatsen har en stor betydelse för hela nordvästra Skåne.

– Jag har snabbt tillsatt en arbetsgrupp med tjänstemän för att analysera frågan och våra handlingsalternativ, säger Peter Danielsson.

– Jag kommer också att konsultera ledningarna för de övriga kommunerna i Nordvästskåne och ta nationella och regionala kontakter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet