Foto: Gösta Backlund

Ångfärjestationen: Så gick flytten

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 14 mars 2016 var en historisk dag för helsingborgarna då den 118 år gamla Ångfärjestationen flyttades. SVT Nyheter Helsingborg var på plats och direktsände.

Själva husflytten inleddes klockan 15.40 på måndagen och tog cirka 40 minuter. Hela torget utanför Ångfärjestationen var tidigt fyllt av folk som ville se den klassiska flytten. SVT:s sändning började klockan 15.30. Under eftermiddagen intervjuade vi politiker och besökare som berättade om sin relation till huset.

– Helsingborg får en helt ny skyline nu. Hoppas inte huset går av på mitten, säger en av besökarna.

Pågått i veckor

Ångfärjestationen ska sänkas ner på sin nya grund bredvid Tullhuset. Förberedelserna för flytten har pågått i flera veckor. Den 400 ton tunga byggnaden har lyfts centimeter för centimeter med hjälp av tolv domkrafter.

Balkar har monterats i byggnaden så att den ska hålla ihop under lyft och flytt. På måndag kommer två 75 ton tunga trailers förflytta hela byggnaden till sin nya grund. Själva förflyttningen beräknas ta ungefär 20 minuter.

Omdiskuterad flytt

Flytten av den gamla stationen är startskottet för omgörningen av hela Ångfärjetomten. Och den har varit omdiskuterad. Protester och krav på folkomröstning har kantat processen men hösten 2013 godkände stadsbyggnadsnämnden planerna på hotell, konferensanläggning och bostäder på tomten.

– Nu blir läget bättre. Jag tror att det här blir en helt ny mötesplats för helsingborgarna, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.