Albins bror Jonathan avled efter att han färdandes på en elsparkcykel krockade med en bil. Foto: SVT

Jonathan dog i olycka med elsparkcykel – nu vill hans bror ha ökad säkerhet

Publicerad

För ett par veckor sedan avled 27-årige Jonathan när han krockade med en bil då han körde elsparkcykel. Nu vill både familjen och polisen ha säkrare elsparkcyklar.

Det är fortfarande oklart vad som hände när Jonathan dog i olyckan i korsningen Tågagatan och Drottninggatan i Helsingborg. Olyckan utreds av polisen.

– Just nu går utredarna igenom de vittnesmål som finns, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson hos polisen.

Fortfarande hålls alla dörrar öppna och polisen arbetar utifrån två brottsrubriceringar: Vållande till annans död och beteendebrott i trafiken.

Föreslår minskad hastighet och hjälmtvång

Men efter olyckan har en diskussion om säkerheten kring elsparkcyklar startat. Albin, Jonathans bror, vill ha ökad säkerhet.

– Man är mycket mer utsatt på en elsparkcykel än en vanlig cykel. Kanske borde den inte få köra så fort, kanske skulle det vara hjälmtvång, säger han.

Albin får medhåll av polisen när det gäller hastigheten.

– Elsparkcyklar har små däck och hög tyngdpunkt, det behövs inte mycket för att föraren ska tappa balansen och ramla av, säger Ola Stockelius, chef för trafikutredningar vid Malmöpolisen.

I videon ovan kan du höra Albin och trafikutredare Ola Stockellius prata mer om säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.