Foto: SVT

Apotekets massutskick kritiseras: ”Direkt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det statligt ägda Apoteket skickade på torsdagsmorgonen ut ett erbjudande till medlemmar i sin kundklubb – som bara gäller i butik. Samtidigt kämpar landet med en skenande spridning av covid-19. Det får hälso- och sjukvårdsnämnden i Skånes ordförande att reagera starkt.

– Det sänder verkligen märkliga signaler när man skickar ut något sådant, säger Gilbert Tribo (L).

Via sms gick budskapet ut till det statligt ägda Apotekets kundklubbsmedlemmar på torsdagsmorgonen. Den som handlar för en viss summa de kommande dagarna får rabatt – men enbart om man handlar i den fysiska butiken. Rabatten gäller inte på företagets webbshop.

– Vi hade en diskussion om det såklart, säger Magnus Frisk, som är pressansvarig på Apoteket. När vi hade Black Week så ställde vi in de aktiviteter som skulle varit i butik och hade bara på nätet. Men vi har ändå en kundklubb och vill ge våra trogna medlemmar ett bra erbjudande inför jul.

Meddelandet skickades trots den just nu stora spridningen av covid-19 i landet och i Skåne. I Helsingborg är läget extra allvarligt. Över 400 covidpatienter vårdas på de skånska sjukhusen.

Apotekets meddelande möter kritik hos Gilbert Tribo (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne:

– Det är ett jättemärkligt agerande, direkt olämpligt, säger han till SVT. Jag kan förstå om en enskild näringsidkare känner sig pressad att undvika en konkurs men det statliga apoteket riskerar ju inte det. Det övergår mitt förstånd.

Kan bilda kösystem

Exakt hur många sms som skickats ut är oklart men erbjudandet gäller i samtliga 400 butiker i landet. Apotekets pressansvarige Magnus Frisk förtydligar att man även skickat ut mejl med mer information om vilka smittskyddsåtgärder butikerna har vidtagit. Där framgår också att det är viktigt med avstånd samt att kunder med symptom ombedes stanna hemma. Kampanjen skulle egentligen varat i två dagar – men förlängdes till fyra dagar för att minska trängseln.

– Precis som andra butiker så har vi många säkerhetsåtgärder, säkerhetsmarkeringar och mycket information. Vi har också en modell som butikerna kan använda. Om det blir för trångt så finns det möjlighet att bilda en kö utanför. Vi kommer vara väldigt noga med att det inte blir för trångt.

Apoteket ägs helt av staten. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avböjer genom sin pressekreterare att kommentera meddelandet och hänvisar istället direkt till Apoteket.

Så säger Folkhälsomyndigheten om shopping

Bland myndighetens allmänna råd kan man läsa följande:

Du bör hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus.

Du bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trängsel där. Du bör om möjligt göra dina inköp ensam och inte vistas i till exempel butiker under längre tid än nödvändigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.