Foto: Björn Lindgren / TT

Arbetsmiljöverket: Krisstödet på Findus tillräckligt

Publicerad

Findus krisstöd till de anställda är tillräckligt, anser Arbetsmiljöverket.

I maj slog fackförbunden på Findus larm till Arbetsmiljöverket om vad de ansåg vara bristande krisstöd till de anställda i samband med varslet.

Arbetsmiljöverket har sedan dess gjort en inspektion på Findus. Och krisstödet, i form av bland annat sjuksköterskor och psykologer som har beredskap även nattetid, räcker, menar verket.

Findus varslar i Bjuv

– Vi tittar på nuläget och vid inspektionen gjorde vi bedömningen att stödet är tillräckligt utifrån vad man kan kräva enligt arbetsmiljölagen, säger Ulrika Scholander, sektionschef för Arbetsmiljöverket, Region Syd.

Skyddsombuden på Findus menade också i sin anmälan att de inte fått ta del av eller vara delaktiga i den riskanalys som gjordes inför varslet den 31 mars.

– Eftersom det rör förfluten tid kan Arbetsmiljöverket inte agera, säger Ulrika Scholander.

Däremot måste Findus från och med nu bli bättre på att involvera skyddsombuden, annars riskerar företaget vite.

– Man har inte följt upp de åtgärder som vidtagits med anledning av varslet och skyddsombuden har heller inte haft möjlighet att komplettera riskanalysen som sen tagit fram. Framöver behöver de ta hänsyn till dem, säger Ulrika Scholander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet