Bjuvs kommunalråd Anders Månsson. Foto: SVT

Bjuvs kommunalråd vill blicka framåt

Uppdaterad
Publicerad
Ett år har gått sedan beskedet om att Findus produktion flyttas från Bjuv till Tyskland. För kommunalrådet Anders Månsson (S) har de senaste tolv månaderna varit en berg- och dalbana där kommunen kastats mellan hopp och förtvivlan.

När nyheten om att ortens företagsgigant skulle flytta utomlands slog ned som en bomb i mars 2016 var arbetet inställt på kampen för att försöka behålla produktionen inom kommunen och inte minst jobben. Nära 650 personer jobbade vid tillfället på fabriken i Bjuv. En kort tid efter beskedet om nedläggning manifesterade drygt 4000 personer mot nedläggningen och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson stod i Bjuv och ropade ut att inte en ärta skulle flytta till Tyskland, dit produktionen var tänkt att flyttas.

Ett år senare är tankarna i viss mån annorlunda men Anders Månsson (S) tycker fortfarande att det var fel beslut att lägga ned produktionen. Att lämna en fullt fungerande fabrik tycker han var fel.

– Jag tycker inte att det är riktigt okej, säger han.

Fortfarande stort stöd

Han känner fortfarande stödet från de som tog del i protesterna mot nedläggningen när beskedet kom. Då pratades det mycket om att stoppa avvecklandet på olika sätt och att försöka förmå ägarna Nomad Foods att ta tillbaka beslutet om att lägga ned verksamheten i Bjuv. Men ju längre tiden gick, desto tydligare blev det att beslutet från ägarna skulle stå fast och att arbetet i kommunen nu fick inriktas på att skapa en ny framtid.

– Det är tankarna om det här som du går och lägger dig med och det är det du vaknar upp med och tänker: Jaha, vad händer nu i dag? Är det något nytt under solen? Är det något bra och positivt eller är det något negativt? Den är jobbig. Man känner sig aldrig riktigt fri från den tanken, säger Anders Månsson (S).

Tiden efter nyheten om nedläggning var tuff för många. Anders Månsson (S) beskriver den som en period från det att man fått reda på att en närstående blivit sjuk tills dess att slutet kommer.

– Det har varit en långdragen sorgeprocess. Men efter sorgen tar man nya tag och livet går vidare.

Hoppet om fortsatt verksamhet levde länge

Han berättar själv att han gick och hoppades att åtminstone någon liten del av produktionen hade kunnat stanna kvar i Bjuv. En tanke han säger att han aldrig kunde bli riktigt fri ifrån. Men efter att den första chocken lagt sig och försöken att hindra flytten visat sig fruktlös styrdes arbetet i kommunen om. Istället för att försöka förmå Findus att stanna kvar, började man istället utforska de nya möjligheter som öppnar sig när bygdens företagsgigant flyttar utomlands.

– Jag känner framför allt med de som får lämna efter så många år på industrin. Jag lider med dem att de ska behöva lämna. Samtidigt är det en epok som går i graven med 75 års livsmedelstillverkning i Bjuv som försvinner. Men jag ser ljust på det här. Inte bara att industrin kan fortleva i någon form, vilket jag tror stenhårt på, med alla de fördelarna som finns med allt ifrån reningsverk till livsmedelsgodkända lokaler, säger Anders Månsson (S).

Nya tider och nytt hopp

Många månader har gått sedan nyheten om Findus nedläggning var förstasidesstoff i flera medier. Människor demonstrerade mot nedläggningen och Anders Månsson (S) fick telefonsamtal från statsminister Stefan Löfven (S). Han känner att engagemanget för frågan har hållit i sig. Han har fortfarande kontakt med ministrar på både Näringsdepartementet och Jordbruksdepartementet. Kontakter han beskriver som nära.

I juni 2016 ville Anders Månsson (S) ha 40 miljoner kronor i stöd av staten i samband med Findus nedläggning. Pengar som aldrig betalades ut. Däremot har Anders Månsson (S) hopp om att kunna ta del av bidrag från den nya livsmedelsstrategin. Han ser värdet i att utveckla ett koncept som skulle kunna passa ihop med den nyligen antagna nationella livsmedelsstrategin. Där tror han att det kan finnas pengar att hämta hem till kommunen. Nu hoppas han att företag som kan passa in i den nya livsmedelsstrategin kan dyka upp och vilja etablera sig i kommunen. Matföretag som vill lägga fokus på mat som ett kretslopp.

– Här har ju konsumenten i Sverige en otrolig makt. Om vi tillsammans gör någonting så får det otroligt genomslag, säger han.

Findus sorti öppnar dörren för nya företag

Bjuv är en kommun med en lång tradition av livsmedelsproduktion. Samtidigt är man en del i en expansiv region och nu är siktet inställt på att få andra livsmedelsföretag att vilja etablera sig i kommunen. Kommunalrådet ser framför sig en ny tid där konsumenterna är mer medvetna om vad de har för mat på tallriken. I produktionen av den maten tror han att Bjuv kan spela en stor roll.

Jag är hoppfull om framtiden. Det här ska bli en levande bygd. Vi finns där vi finns, mitt i en levande region med Köpenhamn tre kvart bort, Helsingör en halvtimme och Söderåsen fem minuter bort, säger Anders Månsson (S).

Stora lokaler kan komma till användning

Findus verksamhet ska bort men frågan kvarstår ändå kring vad som ska hända med lokalerna och marken där företaget har bedrivit sin verksamhet.

– Så länge inte fabriken är såld eller att man säger exakt vad man ska göra med den så är det ju svårt för oss att gå vidare. När den dagen kommer att man säger att: Nu har vi sålt det till den eller gör så här. Då vet man ju vad man ska förhålla sig till. Men nu vet man ju inte riktigt och det är ju det man ligger och funderar över och vaknar med, säger Anders Månsson (S).

Han går och längtar efter ett riktigt beslut som kan sätta punkt och önskar att processen hade kunnat gå snabbare. Under tiden väljer han att blicka framåt. Framtiden säger han är ljus. I Bjuv satsas det på skolan och nyligen förvärvades en gammal industrilokal som ska byggas om till bostäder för nya kommuninvånare.

– Det är en katastrof i sig att folk blir uppsagda. Men bara för det kan vi inte strunta i allt annat. Där är barn som går i skolan varje dag och folk i äldreomsorgen som får mat varje dag. Det ska väl lösa sig. Jag är inte pessimist på det viset. Jag ska nog orka köra ett tag till, säger kommunalrådet Anders Månsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet