Enligt uppgifter från Seko tackade 300 anställda nej till erbjudandet om lägre arbetstid och lön. Foto: Johan Nilsson/TT

Arriva varslar lokförare – få tackade ja till deltid

Uppdaterad
Publicerad

Tågresandet i Skåne har minskat under corona. Med hänvisning till det varslade Arriva sina 318 anställda och erbjöd alla deltid. Men mycket få nappade. Nu varslas tolv lokförare om uppsägning och det är troligen bara början.

I juni varslade Arriva runt 300 av sina anställda på Pågatågen. Efter förhandlingar med fackförbundet Seko i slutet av september krävde Arriva istället att deras heltidsanställda skulle gå ner till 80 procents arbetsid och lön. Något facket inte jublade över.

– Det är något som vi kallar hyvling av arbetstiden. På så sätt kan man kringgå Las, säger Ola Brunnström från Seklo.

Coronavirus i Skåne

Seko hävdar dessutom att det finns arbete för alla.

– Vi ser ingen arbetsbrist, säger Ola Brunnström.

Det gör däremot Arriva.

– Pandemin har minskat tågresandet och våra intäkter. Det handlar om 8-9 procent. Vi har fått en övertalighet som vi måste göra något åt, säger Christer Ekerlund, presstalesperson på Arriva.

Alla erbjöds deltid

Men försöken med ”hyvlingen” lyckades inte. Enligt uppgifter från Seko tackade 300 anställda nej till erbjudandet om lägre arbetstid och lön. Nu har Arriva istället varslat tolv lokförare enligt Las-principen sist in, först ut.

– Även de erbjuds att gå ner till deltid. Tackar de nej måste vi gå vidare med varslen, säger Christer Ekelund.

Arriva vill inte ange hur deras anställda ställt sig till erbjudandet om deltid. Men de säger att det kan bli fler varsel.

– Vi har fått en preliminär beställning på trafik av Skånetrafiken. Nu avvaktar vi i väntan på nya tidtabeller och nya arbetsscheman för personalen. Först då vet vi om vi också behöver varsla tågvärdar och hur många i så fall, säger Christer Ekelund.

Tackar nej till sänkt arbetstid

Almin Hergic från Helsingborg är en av de varslade lokförarna.

– Det är en jobbig situation. Utan mitt jobb så kommer jag inte att klara av att betala mina räkningar. Och det är svårt att få nytt jobb under pandemin, säger han.

Men han kommer inte att gå med på att sänka sin arbetstid.

– Det handlar inte bara om lön. Vi får också helt andra arbetsvillkor med bland annat färre semesterdagar och inga tillägg vid obekväma arbetstider, säger Almin Hergic.

Carina Zachau (M) är ordförande för Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Hon säger att hon inte kan ingripa i en arbetsgivares beslut. Men hon bekräftar att Skånetrafiken inte tänker utöka antalet linjer eller avgångar utifrån dagens läge.

– Vi ser inget behov av det just nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet