Pontus pålsson Foto: Svt

Åstorp vägrar släppa in Pålsson

Uppdaterad
Publicerad

Åstorps kommun vägrar ge moderaternas gruppledare Pontus Pålsson nycklar till kommunhuset, trots att förvaltningsrätten i Malmö slår fast han har rätt till nyckel, enligt en ny dom.

Bara några dagar efter domen känner sig personalen på nytt utsatt för hans trakasserier.

Pontus Pålsson (M) har anklagats för att trakassera kommunens personal, anklagelser som han själv nekat till. För att stoppa Pålsson har kommunen nekat honom nyckel till kommunhuset och flyttat sammanträden till andra lokaler.

Några dagar efter domen som ger honom rätt att röra sig fritt i kommunhuset känner sig personalen på nytt utsatt för hans trakasserier.

– Jag hörde att det i fredags var en händelse med en våra medlemmar som vi kommer skriva ett tillbud på, så det har redan startat, säger Lena Karolidou, fackförbundet Visions ordförande i Åstorp.

Enligt uppgift ska han ha knuffat en tjänsteman när han i fredags hindrades från att komma in i kommunhuset.

Pontus Pålsson vill inte kommentera händelsen, men tycker att kommunledningen agerar odemokratiskt när den vägrar ge honom nyckel. Något som fackförbundets representant Lena Karolidou kan ha viss förståelse för.

– Jag kan tycka att det är ett demokratiproblem men utifrån våra medlemmars perspektiv tycker jag det är rätt.

Förvaltningsrätten menar att det är ostridigt att Pontus Pålsson som gruppledare uppfyller kommunens kriterier för att få ha nyckel till kommunhuset.

– Det här handlar inte om en nyckel. Det är en överklagan av en handlingsplan där kommunen begränsar mina och moderaternas möjligheter att utföra vårt uppdrag, säger Pontus Pålsson till SVT nyheter Helsingborg.

Kommunalrådet Ronny Sandberg (S) kan ännu inte säga om det blir aktuellt att överklaga, men menar att det är beklagligt att förvaltningsrätten inte tagit större hänsyn till arbetsmiljön.

– Vi tycker att arbetsmiljöskälen är tungt vägande och det känner jag på den här korta tiden jag har läst domen att förvaltningsrätten inte tagit hänsyn till, säger Ronny Sandberg.  

Han menar att Pontus Pålsson kan utföra sina uppgifter som gruppledare trrots att han saknar passerkort.

– Han har ju tillgång till sammanträdeslokalen där vi har våra möten. Behöver han ställa frågor har han en kontaktperson han kan ställa frågor till, och får svar på dom. Han får alla handlingar skickade till sig och vi tycker inte att vi särbehandlar honom mer än vad som krävs utifrån hans eget beteende mot tjänstemännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om nycklar till kommunhuset

Mer i ämnet