Boendet Valhall park har anmälts flera gånger till socialtjänsten. Foto: Johan Dernelius

Asylboendet Valhall park läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år löper Migrationsverkets avtal om Valhall park ut. Nu står det klart att det inte kommer att förlängas efter december och flytt väntar för de asylsökande.

Kontraktet för att nyttja de tre byggnaderna i industriparken intill Ängelholms flygplats går ut till årsskiftet. Boendet med plats för drygt 300 asylsökande öppnade i januari 2015. Nu säger Migrationsverket att det ska stängas.

– Det beror på den minskade inströmningen av flyktingar. Vi har inte behov av de platserna längre, säger Migrationsverkets enhetschef Håkan Klein.

Han säger att de 170-180 personer som bor kvar nu kommer att flytta.

– Nästan alla familjer har redan flyttats till lägenheter i närområdet. Även till de familjer som fortfarande bor på asylboendet, letar vi lägenheter i närområdet. Många av de som bor på Valhall park är ensamstående singlar. De kommer behöva flytta längre bort. Några kommer också återvända till sina hemländer efter att de fått avvisningsbeslut, säger Håkan Klein, till SVT Nyheter Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har vid en rad tillfällen rapporterat om att de boende inte trivts på anläggningen eftersom de tvingats bo trångt, ibland två familjer i samma rum, att det inte städats ordentligt och att toaletter inte gått att låsa och att lokalerna är mycket slitna och inte anpassade för barn.

LÄS MER: Flyktingbarn på boende far illa – socialtjänsten slår larm

LÄS MER: Boende: ”Inget har förändrats på Valhall park”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.