De boende är fortfarande kritiska mot förhållandena på asylboendet Valhall Park. Foto: Johan Dernelius

Boende: ”Inget har förändrats på Valhall park”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar om standarden på asylboendet Valhall Park. ”Vi har ordnat en hel del”, säger Migrationsverket. ”Inget har förändrats”, säger de boende.

För ett år sedan besökte SVT Nyheter Helsingborg asylboendet Valhall Park i Ängelholm. Då var problemen på boendet många. Det var trångbott och det saknades kylskåp där familjerna kunde förvara mat och medicin. De boende klagade också över för få och trasiga toaletter och tvättmaskiner och problem med duschar.

LÄS MER: Flyktingbarn på boende far illa – socialtjänsten slår larm

Samma kritik från boende

Nu har SVT Nyheter Helsingborg gjort ett nytt besök. Förutsättningarna på boendet är något ändrade – det bor färre familjer där och fler ensamkommande män. Trångboddheten har därmed minskat, men de boendes kritik är ungefär densamma som för ett år sedan.

TV: Se hela inslaget här

Ali Jafari Alireza, en av de boende, visar oss trasiga toaletter och en trasig dusch som saknar tvål. Fortfarande finns inga kylskåp på plats, som Migrationsverket lovade för ett år sedan. De boende får hänga sin egen mat utanför fönstret för att hålla det någorlunda svalt.

”Inte hänt någonting här”

Och trångboddheten? Ali Jafari Alireza har i två år bott i ett rum tillsammans med sin fru och en annan familj. Han har hängt upp ett draperi för att dela av rummet och få lite privatliv.

– Det har inte hänt någonting här, sammanfattar han.

LÄS MER: Kommunen kallar till möte om flyktingsbarnen

Men det håller inte enhetschef Håkan Klein med om.

– Vi har gjort en hel del som gjort Valhall Park till ett bättre boende, säger han.

Han säger att han utgår från trasiga toaletter och duschar repareras ”ganska omgående”, och att saker går söndr när så många bor tillsammans. Kylskåpsfrågan ska ses över igen.

”Det finns en del att jobba med”

– Vi har inga tekniska möjligheter att sätta dem på rummen. Och de boendes eget råd sa nej till kylskåp i korridorerna på grund av stöldrisken. Men vi kan göra ett nytt försök, säger Håkan Klein.

Han säger också att de genast ska ge de två familjer delar rum varsitt eget.

För ett år sedan uttalades målet att Valhall Park skulle bli Sveriges bästa asylboende.

Hur långt ifrån det målet är ni idag?

– Det finns en hel del att jobba med, vi är en bit därifrån. Men Valhall Park är ett bra boende, säger Håkan Klein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.