Foto: SVT/TT

Barnmorskorna vill ha nytt förslag av ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna på Helsingborgs Lasarett tycker inte att ledningen har gått dem till mötes och vill ha en ändrad arbetstidsmodell. Inte bara ekonomisk kompensation.

Förra veckan gav barnmorskorna på Helsingborgs Lasarett sitt svar till sjukhusledningens erbjudande om förbättrade arbetsvillkor. Det blev ett nej. Nu uttalar sig barnmorskorna om varför ledningens förslag inte är tillräckligt.

– Dels tycker vi att deras förslag som är i projektform ger en osäkerhet framtid och vi vill ha en permanent lösning som ger oss trygghet. Sedan ger inte ekonomisk ersättning någon garanti för att vi ska få jobba mindre, säger Ewy Eliasson, barnmorska på förslossningen och BB i Helsingborg.

Barnmorskorna är frustrerade

Steen Ekdahl som är divisionchef för specialiserad närsjukvård har tidigare sagt till SVT Nyheter Helsingborg att de har gått barnmorskornas krav till mötes genom förslaget att ge dem ekonomiskt kompensation. Det ska kunna göra att barnmorskorna kan gå ner i tid utan att det påverkar deras månadsinkomst.

Men detta säger barnmorskorna inte är att gå dem till mötes. De vill att ledningen ska anta deras arbetstidsmodell som barnmorskorna själva har arbetat fram.

– Arbetstidsmodellen kostar inget extra för ledningen och vi känner stor frustration över att man inte ens vill titta på det. Istället väljer man att dra ner på verksamheten, säger Ewy Eliasson.

Nya krav kom fram

Enligt Steen Ekdahl kom det upp nya krav från barnmorskorna, när de träffades förra veckan, som ledningen inte vetat om sedan tidigare.

– De vill ha mer återhämtningstid när de arbetar dag och kvällar på helger och det var nytt för oss, säger han.

Vad gör ni nu med den informationen?

Vi tycker att vi har gett ett erbjudande snarlikt det de efterfrågar och att vi har gått dem till mötes, säger Steen Ekdahl.

”De är rädda för en spridning”

Sjukhusledningen säger att de inte kan ge barnmorskorna en arbetstidsförändring och står fast vid sitt erbjudande.

– De säger till oss att det är en spridningsrisk att anta vår modell, säger Ewy Eliasson.

– Skulle vi ge samma erbjudande till alla sjuksköterskor i Skåne skulle vi behöva anställa mer än 300 sjuksköterskor, säger Steen Ekdahl.

Om ledningen går med på era krav, kommer ni att komma tillbaka då?

– Vi barnmorskor älskar vårt jobb och vi vill vara kvar och vi väntar på vad arbetsgivaren kommer att erjbuda oss. Vi hoppas och håller alla våra tummar, säger Ewy Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.