Foto: SVT/TT

Nu har 36 av 45 förlösande barnmorskor sagt upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna i Helsingborg fortsätter att lämna in sina avskedsansökningar. Enligt en av dem handlar det nu om 36 uppsägningar.

Totalt på lasarettet i Helsingborg arbetar 70 barnmorskor. Men enligt Birgitta Hartford, som är en av de barnmorskor i Helsingborg som har sagt upp sig, finns det 45 barnmorskor som är förlösande, alltså som kan jobba med förlossningar.

36 av dem har sagt upp sig, säger hon.

Massuppsägningarna på lasarettet

– Och fler uppsägningar kommer.

Krav på arbetstidsförkortning

Det var i förra veckan som lasarettet drabbades av massuppsägningar. Det började efter att barnmorskorna fått besked om att sjukhusledningen inte tänker underlätta deras schema, och sedan dess har uppsägningarna kommit i en strid ström.

Barnmorskornas krav är två timmars kortare veckoarbetstid vilket då innebär ungefär 34,5 timmar i veckan med både natt-, dag- och kvällspass.

– Vi har kämpat för det här i så många år, nu väntar vi på konkreta förslag från ledningen, säger Birgitta Hartford.

En vanlig arbetstid är 40 timmar per vecka, då låter 34,5 lite?

– Men då arbetar du inte nattpass. Vi kan jobba tre nätter, för att sedan jobbar dag och morgon dagen efter. När du firar jul så jobbar vi, säger Birgitta Hartford.

Hon betonar att det handlar om att de ska få återhämta sig mellan nattpassen.

Inget gehör från ledningen

Ledningen kommer idag att bjuda in facket för att diskutera hur man kan förbättra arbetsmiljön för barnmorskorna efter massuppsägningen på Helsingborgs lasarett.

– Jag tror att vi kan göra mer för arbetsmiljön, men i dagsläget är vi inte beredda på att förkorta veckorarbetstiden ytterligare, säger divisionschefen för specialiserad närsjukvård Steen Ekdahl.

Den senaste siffran som Steen Ekdahl har är 32 barnmorskor som sagt upp sig.

– Oavsett hur man räknar är det väldigt många. Det är bara de som kan förlossning som kan jobba där, säger han.

Hur ser du på det?

– Det är allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massuppsägningarna på lasarettet

Mer i ämnet