”Finns ingen plan B”

Uppdaterad
Publicerad

Divisionschefen för specialiserad närsjukvård menar att krisen inte är akut. Barnmorskornas uppsägningstid på tre månader ger lasarettet en tidsfrist. Men till hösten kan det bli problem.

Det var efter gårdagens möte med Steen Ekdahl, divisionschefen för specialiserad närsjukvård område Sund, som barnmorskorna började säga upp sig. Under fredagen summerades det till 16 uppsägningar och idag har det fortsatt.

– Mitt besked igår var att jag inte kunde lova barnmorskorna mer tid för återhämtning efter deras nattpass. Något de ställt som krav, berättar Steen Ekdahl idag.

Massuppsägningarna på lasarettet

Sjukhusledningen har haft en situation under våren där flera olika sjuksköterskegrupper krävt förbättrade arbetsvillkor.

– Vi är mitt i en förhandling med Vårdförbundet. Det har varit olyckligt att vi börjat förhandla med enskilda grupper av sjuksköterskor. Därför vill vi nu ta ett helhetsgrepp och det är därför jag inte kan ge något tydligt besked till barnmorskorna idag, säger Steen Ekdahl.

Det här skapar ju stor oro, inte minst för patienterna som ska föda till hösten, hade ni inte kunnat lösa detta tidigare?

– Nej, det är nu vi insett att förhandlingar med enskilda grupper inte fungerar. Vi jobbar intensivt med detta och har fram till första oktober på oss att lösa situationen. Det är min bestämda övertyglelse att vi ska lösa situationen.

Kan tvingas skära ned i verksamheten

Sjukhusledningen har försökt hitta lösningar, bland annat föreslagit att barnmorskorna ska få dela sin tjänst mellan förlossningsvård och öppenvård för att på så sätt återhämta sig. Ett annat förslag har gått ut på att gruppen gemensamt ska kunna utforma sina scheman, men själva ta ansvar för att bemanningen täcjer dygnets alla timmar. Något ledningen inte har fått gehör för.

Totalt jobbar 63 barnmorskor på Helsingborgs lasarett. Skulle uppsägningarna bli verklighet bekräftar Steen Ekdahl att det innebär problem.

– Då står lasarettet inför en mycket bekymmersam situation. Vi skulle tvingas skära ned på verksamheten avsevärt.

Har ni någon plan B?

– Nej, vi har ingen plan B.

Har du förståelse för att barnmorskorna är besvikna på ert sätt att hantera deras arbetssituation?

– Jag har respekt för deras åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massuppsägningarna på lasarettet

Mer i ämnet