Slutfjädrat i Båstad under påsken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Båstad valde bort påskfjädrarna

Uppdaterad
Publicerad

Påsken har snart nått sin ände och i nordvästra Skåne har det varit fjäderfria fester på många håll. En kommun som valde bort påskfjädrarna i år var Båstad.

– Vi kan inte säkerhetställa att fjädrarna inte blivit plockade från levande djur och vi kan heller inte säkerhetsställa hur fåglarna har haft det när de levde. Därför väljer vi bort det helt enkelt, det är för många led i kedjan som vi inte har kontroll över, säger Marie Eriksson, parkingenjör i Båstads kommun.

Helt fjäderfritt

I Båstad har fjädrarnas användning minskat år efter år, men detta året är det första som är helt fjäderfritt.

Båstad

– Det känns jättebra, vi vill inte stödja att djuren far illa, säger Marie Eriksson.

Kommunen har istället valt färgglada band som alternativ till fjädrar, stora målade träägg och stora påskliljor gjorda av plåt som står i kommunens rondeller.

Enligt organisationen Djurens rätt kommer de flesta påskfjädrar som säljs i Sverige från kalkonuppfödning i USA och det går inte att garantera att fåglarna är döda när fjädrarna plockats.

– Förra året fanns ett 70-tal kommuner som plockade bort fjädrarna. Det här året är det över 130. Det är fantastiskt att se den här utvecklingen från år till år, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Återvunna fjädrar

Majoriteten av nordvästra Skånes elva kommuner är fjäderfria. Bjuv är en kommun som fortfarande använder fjädrar till påskpyntet. 

– Det är återvunna fjädrar från tidigare år. Allt eftersom de tar slut så byts fjädrarna ut, säger Anneli Enryd, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Bjuvs kommun.

Flera kommuner som SVT Nyheter Helsingborg varit i kontakt med har försökt hitta nya lösningar för att ersätta fjädrarna i pyntet. Det kan vara allt ifrån färglada tygband till bomull, tyll och ull. I till exempel Svalöv väljer kommunen kardad ull och formar ullen till fjädrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet