Befesa Scandust får preliminärt återuppta sin produktion den 24 april. Foto: Oskar Fäldt/SVT

Befesa Scandust kan komma igång tidigast i mars

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett besked från Länsstyrelsen kommer verksamheten hos Befesa Scandust i Landskrona kunna starta tidigast i mars.

Den tidsplanen förutsätter att företaget då är färdiga med de åtgärder som krävs, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det kan vara möjligt att komma igång under senare delen av mars månad, men bara om alla villkor är uppfyllda och planerade åtgärder är genomförda. Ett annat krav är att säkerhetsrapporter och riskbedömningen för Seveso ska vara inlämnade, vilket sker i vecka 10, säger miljödirektör Annelie Johansson pressmeddelandet.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Det var i december förra året som länsstyrelsen förbjöd Befesa Scandust i Landskrona att fortsätta sin verksamhet efter att höga halter av cyanid och tungmetaller uppmätts i vattenpölar på fabriksområdet. Läckage från zinkslam som förvarats på företagets område har kunnat konstaterats ligga bakom de höga halterna.

Förra veckan började Befesa Scandust arbetet med att köra bort giftigt zinkslam som ska renas i Tyskland. Samtidigt borrar man i marken för att se hur omfattande föroreningarna är. Svar på de borrningarna väntas om tre-fyra veckor.

Nu planerar företaget att testa en ny hantering av zinkslammet som läckt där det istället torkas inomhus.

– En torr process har förstås flera fördelar och Länsstyrelsen ser positivt på bolagets intentioner. Men vi måste avvakta utfallet av testet. Ett första steg är att bolaget kommer in med en ansökan och en riskutredning, även för den här processen, säger Annelie Johansson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet