Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här i Båstad kan biografen komma att bli vaccinationscentral. Foto: Roger Bengtsson/SVT

Biograf i Båstad kan bli vaccineringscentral

Publicerad

Scalabiografen i Båstad kan om några veckor komma att börja fungera som vaccineringscentral.

– Jag anmälde mitt intresse en bit in på det nya året när jag insåg att min biolokal kan passa för ändamålet, säger biografägare Hannes Gerhard i Båstad.

Bion i Båstad har i princip ingen verksamhet sen nästan ett år tillbaka på grund av pandemin. Lokalen har separata in- och utgångar, vilket är ett krav från myndigheterna för lokaler som kan komma ifråga för att bli en central när massvaccineringen väntas dra igång senare i vår.

För Hannes Gerhards del var det aldrig någon tvekan kring att ställa sin lokal till förfogande kostnadsfritt.

– Jag har förlorat bekanta under den här pandemin. Ett antal av biografens stammisar har gått förlorade på grund av viruset, det är oerhört sorgligt, berättar han.

Besked inom kort

Ett definitivt besked om Scalabiografen kommer att fungera som vaccineringscentral väntas inom kort.

Någon övrig verksamhet som eventuellt skulle störas är det inte tal om. Scalabiografen har inte haft någon offentlig publik på snart ett år.

– Det är oerhört frustrerande, säger Hannes Gerhard. Jag har all respekt för att man inte råder över pandemin, men jag förstår faktiskt inte myndigheternas generella bestämmelser för hur många som får vistas i olika lokaler för att hindra smittspridningen.

Ett år med pandemin: ”Frustrerande”

– Jag driver en biograf med plats för 80 personer men i nuläget får vi maximalt ta in åtta. Om vi åtminstone kunde få vara 15 personer så hade jag kunnat börja driva biografen igen. Med fasta visningar och få viss ekonomi i min rörelse, förklarar Hannes Gerhard.

– Ett drygt år in i pandemin har myndigheterna fortfarande samma regler för små butiker som stora biografer och enorma idrottsanläggningar. För mig är det obegripligt, frustrerande och ett enormt slag mot kulturbranschen.

Gerhard hoppas nu på någon form av publik biografverksamhet i Båstad till hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet