Över tusen personer deltog i protesttåget. Foto: TT

”Behåll Findus i Bjuv”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 4 000 personer deltog i manifestationen mot Findus nedläggning i Bjuv. ”Det är rörande att folk går man ur huse”, säger Mikael Svalö, vice ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet på Findus.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Hans-Olof Nilsson, Livsmedelsarbetareförbundets ordförande, fanns med bland talarna.

– Fantastiskt att se uppslutningen. Jag tror alla här i Bjuv har en relation till Findus, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Findus varslar i Bjuv

Hon tillägger: 

– Det kom som en blixt från en klar himmel att man vill lägga ner en lönsam verksamhet. Jag tycker det är skamligt att göra på det viset. Jag säger till ägarna att de ska behålla verksamheten i Bjuv.

Hon får medhåll av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson:

– Findus ska vara kvar i Bjuv. Det företag som köpte Findus för ett halvår sedan visst vad de gjorde. De köpte bara för att lägga ner.

Han uppmanar de som protesterar att fortsätta vara arga.

– Kanske är det ilskan som får dem att tänka om. De är rövarkapitalister som vi ska sätta stopp för politiskt.

Värna inhemsk produktion

Karl-Petter Thorwaldsson uppmanar alla att stämma in i kören:

– Inte en ärta ska flytta till Tyskland.

Nästa talare är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt:

– Vi skickar ett budskap som ska nå ända till Karibien. Nomad Foods är ett av företagen. Jag kan inte begripa att man ska lägga ner en välskött och lönsam fabrik.

– Jag tycker det är för lätt att flytta produktion från Sverige och att sitta långt borta och ta beslut utan att se folk i ögonen, säger Jonas Sjöstedt.

Han vill se fler, inte färre fabriker, inom livsmedelsektorn i Sverige. 

– Plundra inte företaget, låt någon som tycker om trakten och värnar produktionen ta över, säger Jonas Sjöstedt innan han kliver ner från talarstolen.

En chock

– Det kom som en chock för hela Sverige när vi fick nedläggningsbeslutet, säger Hans-Olof Nilsson, Livsmedelsarbetareförbundets ordförande. Han säger att riskkapitalisterna blir rädda när de får svarta rubriker.

 – Vi kommer att fortsätta kämpa och om de nuvarande ägarna inte vill fortsätta så sälj till någon som vill fortsätta verksamheten i Bjuv, säger Hans-Olof Nilsson.

– De tyska fabrikerna har gått sämre än den här i Bjuv och de tror att det ska gå bättre att flytta produktionen men jag hoppas att konsumenterna slutar köpa Nomad Foods produkter, säger Mikael Svalö, som har arbetat nästan 40 år på Findus.

– Jag hoppas att en del av produktionen blir kvar i Bjuv för ärtorna är det gröna guldet, säger Stefan Svalö.

Många stöttar

Drygt en vecka har gått sedan beskedet om att Findus produktion ska flyttas till Tyskland, och att 450 personer varslas om uppsägning. Det har varit en vecka med skarpa uttalanden från chockade medarbetare och ortsbor, oro bland odlare i trakten,  regeringskrav på en förklaring från företagsledningen, och diskussioner om framtiden.

Det är Facebookgruppen ”Rädda Bjuv” som står bakom manifestationen med stöd av Livsmedelsarbetareförbundet.

 – Det är rörande att folk går man ur huse. Det känns vemodigt och tungt men vi ska kämpa, säger Stefan Svalö.

Gudrun Nilsson, som har arbetat på Findus, har inte hämtat sig från förra veckans besked.

– Fabriken har en så central plats. I och med att kommunen drabbas så drabbas jag också på något sätt. Förhoppningsvis är det någon annan som köper upp Findus, säger Gudrun Nilsson.

”Bjuv är i chock”

Bertil Roos, har arbetat på Findus sedan 1994 är orolig för sin framtid.

– Just nu är jag mest förbannad och tänker på vad som kommer att hända om jag blir arbetslös, säger Bertil Roos.

Under fredagen fick Bjuvs kommunalråd Anders Månsson (S) beskedet att Region Skåne tillsätter en särskild samordnare som ska ”dammsuga marknaden” efter företag som kan tänka sig att investera i Bjuv.

– Det är bra om de kan lösa det så att inte alla behöver gå ut i arbetslöshet, säger Lillian Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet