”Det blir lite budgivning att alla ska ha allt och det kan kosta skattebetalarna pengar”, spår kommunalrådet i Bjuv Anders Månsson(S) Foto: Gunilla Fritze

Breda uppgörelser ska hålla SD ute ur kommunstyren

Uppdaterad
Publicerad

I Bjuv har Socialdemokraterna gått i koalition med C, L, MP och KD för att styra kommunen i minoritet. En av många otraditionella lösningar i den skånska kommunalpolitiken efter valet. Statsvetaren Mikael Sundström tror att samarbetena kan komma att straffa sig, i form av nya väljarströmmar till SD.

– I flera kommuner ser man blomsterkransar av partier som går samman, som inte alls har någonting gemensamt egentligen. Det enda de har gemensamt är att försöka hålla SD utanför makten, säger statsvetaren Mikael Sundström, Lunds universitet.

Han säger att det kan vara en bra strategi kortsiktigt men att det kan straffa sig i nästa val.

– Om SD är det enda oppositionspartiet kommer väljare, som inte tycker att de styrande har skött sig under mandatperioden, att söka sig dit, säger Mikael Sundström.

Kan kosta för skattebetalarna

Politik på det lokala planet handlar i mångt och mycket om att lösa praktiska frågor och mindre om ideologi, men även politiker som ger sig in i en bred koalition ser risker.

– Det blir lite budgivning där alla ska ha allt och det kan kosta skattebetalarna pengar, konstaterar Anders Månsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Socialdemokraterna, som varit det dominerande partiet tills SD dök upp på den politiska arenan i Bjuv, har skapat en koalition med C, L, MP och KD. Partiet har dessutom valtekniskt samarbete med V. Nästa år ska de styra tillsammans i minoritet med M och SD som oppositionspartier.

– Det kommer nog att gå bra men det finns utmaningar, konstaterar Anders Månsson.

I Skåne finns efter valet sju kommuner med blocköverskridande samarbeten. Det är i Båstad, Klippan, Bjuv, Åstorp, Eslöv, Malmö, Skurup och Simrishamn. I några av kommunerna samarbetar partier som åtminstone på riksplanet står långt ifrån varandra. 

Det kommer att bli minoritetsstyren i de flesta kommuner i Skåne nästa år, oftast i form av alliansstyren. Sverigedemokraterna blev störst i kommunvalet i elva av 33 kommuner. De kommer att styra i Bromölla och Hörby. I andra kommuner, som Sjöbo har SD-företrädare aspirerat på kommunalrådsposten. I Staffanstorp och Trelleborg har de hjälpt M till makten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bjuv

Mer i ämnet