– Vi har ingen misstänkt. Det passerar så många fartyg i Öresund, säger Karin Cars, kommunikatör hos Kustbevakningen. Foto: Johnny Johansson

Brottsutredning om oljeutsläppen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

I helgen uppäcktes olja i Öresund längs med kusten och på stränder i Helsingborg och Höganäs. Men nu lägger Kustbevakningen ner brottsutredningen.

Den tjockflytande oljan låg ute i vattnet men en del drev också in till stränderna i Hittarp, Domsten, Viken, Lerberget och Höganäs.

De drabbade kommunerna, Helsingborg och Höganäs, tvingades spärra av och sanera badplatserna. Dessutom drabbades det marina naturreservatet Grollegrund som har en stenig strand som är svårare att rensa från oljan.

Ännu oklart varifrån

Men det är fortfarande en olöst gåta varifrån oljan kommer. Enligt länsstyrelsen är det inte vanligt att fartyg rengör sina tankar i Sundet. Däremot kan den ha förts till kusten med strömmar.

Men det är fortfarande en olöst gåta varifrån oljan kommer. Foto: Johnny Johansson

Kustbevakningen inledde en brottsundersökning, men nu läggs den ner.

– Vi har ingen misstänkt. Det passerar så många fartyg i Öresund, säger Karin Cars, kommunikatör hos Kustbevakningen.

Kan tas upp igen

Hon berättar också att ingen ny olja har siktats.

– Men kommer det fram nya uppgifter om varifrån oljan kommer så kan vi ta upp brottsutredningen igen, säger Karin Cars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten uppmanade mellan lördagskvällen och söndagsförmiddagen alla att undvika kontakt med vatten, efter man hittat oljespill på stränder. Foto: Johnny Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.