Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har haft väldigt många patienter under midsommarhelgen, berättar Marcus Larsson, chef för akuten i Helsingborg. Foto: Petra Hultman/SVT

Chefen för akuten: ”Vi har varit hårt belastade”

Publicerad

Trots extra bemanning har akuten på Helsingborgs lasarett varit hårt belastad under midsommarhelgen.

– Vi har fått ringa in extra personal som skulle ha varit lediga, säger Marcus Larsson, chef för akuten på Helsingborgs lasarett.

En extrem brist på sjuksköterskor gör att akutmottagningen har dragit ner på personal i sommar. Vissa tider på dygnet är det bara två sjuksköterskor i tjänst.

Sjukhuset har uppmanat de som inte är akut sjuka, att vända sig till primärvården. Men ännu har inte alla som kanske borde, hörsammat uppmaningen.

Kris på akuten i Helsingborg

– De som tar sig hit på egen maskin och sedan inte behöver läggas in, har uppenbarligen inte behov av sjukhusets resurser, säger Marcus Larsson.

Patienter hänvisas vidare

Personalen har under helgen hänvisat de patienter som inte är svårt sjuka till vårdcentralens kvälls- och helgmottagning som hållit öppet delar av helgen.

– De har också varit väldigt hårt belastade, säger Marcus Larsson.

För vissa har väntetiden därför blivit många timmar.

– De som kommer till akuten på morgontimmarna kan få vänta ända till eftermiddagen när vi är lite bättre bemannade, säger Marcus Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet