Polisen har fått träff på flera namn som sannolikt tillhör Ekebymannen – fem-sex av namnen är mer troliga. Foto: SVT/Polisen

Corona sätter stopp för polisen i kända mordfallet – får inte utreda i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Ekebymannen hittades död utanför Helsingborg 2003 – hans identitet är fortfarande okänd. Polisens Kalla fall-grupp i södra Sverige tvingas nu pausa utredningen, eftersom pandemin sätter stopp för fältarbetet i Kroatien.

Det är nämligen i Rijeka i Kroatien som Ekebymannen har sitt genetiska ursprung. Det har polisens Kalla fall-grupp i södra Sverige och DNA-experten Peter Sjölund kunnat fastställa med hjälp av kommersiella släktforskningssajter.

Släktforskning på plats i Kroatien, med hjälp av kroatisk polis, var tanken att bli polisens nästa steg i utredningen. Men coronapandemin har satt stopp.

– Kroatiska kollegor kan inte utföra de åtgärder vi behöver ha gjorda, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i södra Sverige.

Vad är det som gör att de inte kan utföra sina polisiära insatser?

– De har haft restriktioner i bemötandet av människor, de behöver åka runt och prata med folk – ha förhör med folk, säger han.

Polisens Kalla fall-grupp har heller inte möjlighet, just nu, att fortsätta utredningen nere i Kroatien.

– Inte utan godkännande från kroatisk myndighet.

Pekade ut tre försvunna män

I början av året gick Bo Lundqvist ut med att man hade identifierat tre män, som samtliga var anmälda saknade i Kroatien. Men i dag är de tre personerna avförda från utredningen.

– De har försvunnit under andra omständigheter. Det är identifierat så långt det är möjligt hur de personerna har försvunnit, så det kan inte vara Ekebymannen, säger Bo Lundqvist.

Har ni i dagsläget personer som skulle kunna vara Ekebymannen?

– Nej, det har vi inte. Men vi har vissa personer som vi uppfattar, i de här sammanhangen, som nära släktingar – så pass nära släktingar så att vi skulle kunna DNA-testa oss fram, säger han.

Hör Bo Lundqvist om motgångarna i utredningen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.