Två har avlidit och allt fler insjuknar i covid-19 inom äldrevården i Helsingborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coronan sprider sig inom äldrevården i Helsingborg – två avlidna

Publicerad

Coronasmittan inom Helsingborgs äldrevård fortsätter öka. Två har avlidit och ytterligare sex personer har insjuknat.

Louise Ressner är arbetsmiljösamordnare inom Kommunal i Helsingborg. Hon följer hela tiden utvecklingen av coronasmittan.

– Nu ökar oron bland våra medlemmar inom äldrevården, säger hon.

Coronavirus i Skåne

Det handlar både om risken för att föra smittan vidare bland de äldre och för att själva bli sjuka.

Finns lager med skyddsutrustning

Louise Ressner är nöjd med kommunens arbete för att skydda både personalen och de äldre. Hon bedömer att det finns skyddsutrustning så att det räcker till alla.

– Kommunen har ett välförsett lager där man kan hämta det som behövs. Det som är oerhört viktigt nu är att göra riskbedömningar och använda rätt utrustning vid rätt arbetsmoment, säger hon.

De anställda inom äldrevården har fått information och checklistor om vad som ska göras, både på vårdboenden och inom hemvård och hemtjänst.

Nytt coronateam i hemvården

Snart startar dessutom ett särskilt coronateam inom hemvården med omkring 60 personer som ska kunna rycka in om det blir så många smittade att den ordinarie personalen inte hinner med.

– Vi skyddsombud är också involverade i det arbetet, säger Louise Ressner.

Lars Thunberg (KD) är ordförande för vård och omsorgsnämnden. Han beklagar utvecklingen men säger också att han känner sig trygg med tillgången på skyddsutrustning och med den kunskap och de arbetsmetoder som finns bland tjänstepersoner och personalen i äldrevården.

– Signalen till oss politiker från de anställda just nu är: låt oss arbeta i lugn och ro med det vi måste göra nu. Och det ska vi så klart respektera. Men jag följer utvecklingen noga och får dagliga rapporter om läget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet