Anna Bank och Birgitta Witting på Kulturmagasinet dokumenterar coronaåret 2020 för eftervärlden. I videon kan du höra utdrag ur helsingborgares corona-berättelser. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Kulturmagasinet vill spara dina coronaminnen för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Oro, sorg och ensamhet – starka känslor och upplevelser präglar coronaåret 2020. Nu uppmanas helsingborgarna att dela med sig av sina berättelser från den turbulenta tiden.

Hur går dina tankar kring corona, följer du nyheterna och hur har pandemin präglat din vardag? Helsingborgs museum vill dokumentera detta speciella år.

– När man i framtiden tar del av de här personliga berättelserna så kommer man att få en förståelse för hur det var att leva just här, 2020, i den här krisen, säger Birgitta Witting, antikvarie på Kulturmagasinet.

Coronavirus i Skåne

”Mycket oro och ensamhet”

En 47-årig kvinna skriver: ”Om jag får corona framöver, vilket är ganska sannolikt om man får tro expertisen, kommer jag då tillhöra den grupp som blir riktigt sjuk – som till och med stryker med?”.

– Det är mycket oro och ensamhet i de här berättelserna, säger Birgitta Witting, som hoppas på att få in fler berättelser:

– På vår hemsida finns ett färdigt formulär man kan fylla i. Man kan också lämna in sina dagboksanteckningar eller något föremål från den här tiden, säger hon.

Fotografen Anna Bank dokumenterade bland annat Kullagatan, där coronan lämnade olika avtryck i stadsmiljön under våren 2020. Foto: Anna Bank

Så präglades stadsmiljön

Coronaåret dokumenteras även på fler sätt. Museifotografen Anna Bank har fotograferat Helsingborgs stadsmiljö under pandemin i våras: Folktomma färjor, tåg och butiker, men även löpsedlar och tomt gapande butikshyllor.

– Det var en väldig otäck känsla. Gränser stängdes, butiker bommade igen och det byggdes ett fältsjukhus i Helsingborg, säger hon.

– Det är en händelse vi kommer att vilja se tillbaka på, därför känns den så viktig att skildra.

Bilderna går att ta del av på kommunens digitala bilddatabas, medan helsingborgarnas berättelser kommer att förvaras i Kulturmagasinets arkiv för framtida generationer.

I videon ovan kan du höra utdrag ur dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet