Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nykomlingarna Vi i Perstorp blir största partiet i kommunen och siktar nu in sig på ett ordförandeskap. Foto: Fanny Berg/SVT

Nytt lokalt parti gör succé i Perstorp – störst i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år vid makten får det lokala partiet Perstorps framtid lämna plats för ett nytt lokalt parti: Vi i Perstorp. Men vem de vill samarbeta med är ännu oklart.

– Det viktigaste är att vi lyssnar på vad de boende vill sen är vi beredda att samarbeta med alla andra partier, säger ordförande Lotta Wendt (ViP).

Efter att Perstorps framtid tappat nära på hälften av sina väljare jämfört med det förra valet och halkat ner till det fjärde största partiet i kommunen är det uppstickaren Vi i Perstorp som blir det största partiet med 22.9 procent av rösterna och därmed tar hem 6 mandat av 27.

Det visar det preliminära valresultatet när 83 procent av rösterna är räknade.

Valet 2022 Helsingborg

Ett ungt parti

Partiet startades den i december förra året och har idag 80 medlemmar med olika politiska bakgrunder. Och har sedan starten haft en framgångsrik opinoion.

– Vi har haft två hjärtefrågor. Den om fjärrvärmeverket samt vindindustrin i Perstorp. Det var när vi började informera invånarna i Perstorp om vad som hände inom lokalpolitiken i byn som vi märkte intresset som fanns och fick god respons. Många ville att vi skulle starta ett nytt parti så efter en kväll av diskussioner runt köksbordet gjorde vi det, säger ordförande Lotta Wendt (ViP).

Vill involvera Perstorpsborna

Nu är det viktigaste för partiet att vara nära sina väljare och lyfta alla frågor som väljarna tycker är viktiga.

– Vi vill vara nära väljarna, vi ska inte bara genomföra den politik som de 22.9 procenten i Perstorp vill. Vi vill lyssna på alla.

Så ni vill ha ordförandeskapet i kommunen?

– Ja det är målet, men med vem vi ska samarbeta för att hamna där är inte säkert än. Men diskussioner pågår för fullt med flera olika partier, säger ordförande Lotta Wendt (ViP).

Preliminärt valresultat i Perstorp:

Vi i Perstorp: 22,9%

Socialdemokraterna: 20,6% (-3,6)

Sverigedemokraterna: 18,3% (0,6)

Perstorps framtid: 13,7% (-16,1)

Moderaterna: 8,6% (-1,6)

Centerpartiet: 7,1% (-1,4)

Vänsterpartiet: 4% (+2,4)

Kristdemokraterna: 2,6% (-0,4)

Miljöpartiet: 2,6% (-0,5)

Liberalerna: 0,5% (-1,1)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet