”Man känner sig väldigt vilsen”

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sen kom beskedet att nedläggningen av Findus i Bjuv kommer att ta längre tid än planerat. Ett besked som rörde upp känslorna hos många av de anställda.

Vi möter upp systrarna Carola Olsson och Camilla Mårtensson utanför Findus grindar. Klockan är 15.30 och de har slutat sina arbetspass.

– Jag börjar klockan sju och cyklar hit. Sedan väger jag kryddor hela dagen, vi försörjer hela fabriken, berättar Carola Olsson.

Findus varslar i Bjuv

30 år på Findus

Hennes syster jobbar i klädförrådet som förser all personal med arbetskläder.

– Vi tömmer alla fickor, tvättar och torktumlar och lägger ut till all personal, säger Camilla Mårtensson.

Hon har jobbat 30 år på Findus. Carola Olsson har jobbat 25 år. Deras mor jobbade också i fabriken.

Vid årsskiftet var det sagt att fabriken skulle läggas ned. För drygt en veckan sedan kom beskedet att den tidsplanen inte håller. Nu behövs personal fram till den 31 mars.

Rör upp känslor

Förhandlingar med fackförbunden pågår om vilken personal som berörs och om villkoren för dem som väljer att stanna kvar. Även om det är frivilligt så har beskedet rört upp känslor hos Carola Olsson, Camilla Mårtensson och deras kollegor.

– Då blir ju förhoppningarna att kanske de behåller någonting i Bjuv ändå. Det är där lilla hoppet som många lever på. Jag tror att de flesta känner så. Man blir väldigt, väldigt vilsen i detta, säger Carola Olsson.

Båda systrarna har börjat söka andra jobb. De har besökt en potentiell arbetsgivare också – ett lager.

– Jag tyckte det verkade jätteintressant för min del. Det är inget fast jobb, bara tillfälligt, men man vet ju aldrig var det slutar, säger Camilla Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet