En kvinna dog på akuten efter 19 timmars väntan. IVO, som utrett fallet, bedömer inte att vårdgivaren uppfyllt kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen. Foto: TT

Dog efter 19 timmars väntan på akuten – IVO pekar på flera brister

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern avled efter 19 timmars väntan på akuten vid Helsingborgs lasarett i våras. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) pekar på en rad brister och avslutar nu sin utredning kring fallet.

I juli skrev Helsingborgs lasarett skrev en anmälan enligt Lex Maria efter att en kvinna avlidit på akuten i april.

Kvinnan, som var sjuk i diabetes, anlände till akuten med en misstänkt infektion. Trots att hon bedömdes komma under snabb vård blev hon liggande kvar på mottagningen eftersom det saknades vårdplatser på sjukhuset.

Kris på akuten i Helsingborg

Efter 19 timmars väntan avled hon.

Läs mer: Vårdplatsbrist kan ha orsakat patients död

Få vårdplatser

Sjukhuset skrev i sin anmälan att det vid tillfället rådde hög arbetsbelastning på mottagningen och brist på vårdplatser på övriga avdelningar. Kvinnan fick antibiotika, men först efter flera timmars fördröjning.

Nu har händelsen utretts av IVO. Vad som orsakade kvinnans död framgår inte av beslutet, men tillsynsmyndigheten konstaterar att vårdtiden och behandlingen fördröjdes när patienten blev kvar på akuten.

Vidare menar IVO att vårdgivaren inte heller vidtagit nödvändiga åtgärder för att utreda händelsen.

Pågående utredning fortsätter

IVO väljer att avsluta ärendet där, men konstaterar att bristerna i den aktuella fallet sammanfaller med vad som redan framkommit i en pågående utredning av akuten vid Helsingborgs lasarett. Tillsynsmyndigheten har sedan tidigare hotat med att förelägga sjukhuset med vite om inte förbättringar sker.

Läs mer: IVO slår larm om akuten i Helsingborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet