Huvudentrén på Helsingborgs lasarett. Foto: TT

IVO slår larm om akuten i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Patientsäkerheten på akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett är så pass hotad att inspektionen för vård- och omsorg, IVO, nu hotar med vite på en miljon kronor.

– Det är väldigt ovanligt att vi förelägger om vite inom hälso- och sjukvården, säger Eva Hansson, enhetschef för IVO avdelning Syd.

Hon menar att det bara har hänt en gång sedan IVO bildades 2013.

Kris på akuten i Helsingborg

– Då gällde det Huddinge i Stockholm.

”Bristerna har lett till dösfall”

I sitt föreläggande skriver IVO:

”IVO:s tillsyn har visat att patienter som ligger kvar på akuten och väntar på att få komma till en vårdavdelning blivit utan såväl nyinsatta som de mediciner som de har ordinerade sedan tidigare. Bristerna har lett till vårdskador, såväl dödsfall som fysiskt och psykiskt lidande.”

Enligt IVO beror situationen på den generella platsbrist som råder på sjukhuset.

– Vi ser allvarligt på situationen och har haft en lång tillsyn där problemet med patientsäkeheten funnits under en längre tid. Åtgärderna som vidtagits har inte fått den effekten man har trott.

Arkivbild Foto: SVT

Ingen plan för betalning

Divisionschef Harald Roos är inte förvånad över kritiken, men enligt sjukhusledningen har situationen förbättrats.

– Det handlar om att skriva ut patienter till en annan vårdform. I somras hade vi akutavdelning kortvård som fungerade bra. Patienterna fick ligga på en vårdavdelning istället för på akuten.

Ett vite skulle kunna slå hårt mot den redan ansträngda sjukvårdsekonomin.

– Det är självklart väldigt olyckligt i en ekonomiskt trängd situation. Jag har ingen direkt åtgärdsplan hur den miljonen skulle hämtas hem.

”Känns förfärligt”

Även den politiska ledningen oroar sig för vad som skulle hända om vitet blev verklighet. 

– Det känns förfärligt om pengarna ska gå till böter istället för verksamheten. Vi kommer definitivt inte dra ner på några platser som öppnats upp för att avlasta akuten, vi får titta över hur vi ska kunna spara detta, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd sund.

Hon anser att situationen blivit bättre.

– Det har funnits nätter med 40 övernattare på akuten, nu har vi satt ett maxtak på tio övernattare, enligt de rapporter vi har fått så håller vi det.

Vem har det yttersta ansvaret för den här situationen?

– Det yttersta ansvaret har sjukvårdsnämnd sund, samtidigt så har vi en begränsad ekonomi. Vi som styr inte får igenom en skattehöjning. Vi har också stora problem med att hitta personal med rätt kvalifikationer.

Helsingborgs lasarett har till den 14 december att redovisa till IVO vilka åtgärder som vidtagits eller planeras för att komma tillrätta med situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet