Ungefär hälften av de boende har avliditefter 22 april, då Valltorps vårdboende fick de första fallen av covid-19. I videon hör du Helsingborgs stad högst ansvariga tjänstemän förklara hur det kunde hända. Foto: Leonora Toplica

Nära hälften av Valltorps äldre avled efter covid-utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 vårdtagare har avlidit sedan covid-19 drabbade Valltorps vårdboende i slutet av april, enligt flera källor, bland annat inifrån boendet . Det är en av de största smitthärdarna inom äldrevården i Skåne. Hur kunde det hända?

Nära hälften av de boende på Valltorp har avlidit under corona-pandemin. Men smittan spred sig även till personalen. Enligt källor med insyn på boendet har en majoritet av den ordinarie personalen varit sjuka. En av rösterna: ”Bara en handfull klarade sig, 90 procent insjuknade på min avdelning.”

Enligt verksamhetschef Ingrid Bergh testades 35 anställda positiva för covid-19 vid första testtillfället. Det var över halva personalstyrkan på totalt 60 personer.

Coronavirus i Skåne

Hur kunde det bli så här? Följ SVT:s granskning av vad som gick fel.

Olika uppfattningar

Enligt Ingrid Bergh, verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen, följde Helsingborgs stad alla rekommendationer och hygienrutiner. Men hon anser att det är svårt att veta hur smittan ändå kom in.

– Nu har vi facit men i början visste vi inte hur allvarligt detta kunde påverka oss, säger hon.

”Personal smittade varandra”

Omsorgsdirektören Annika Andersson har en egen uppfattning om hur smittan spridits på vårdboendet.

– Det mest troliga borde vara att personal smittade varandra hellre än att man blev smittad av en kund. När en kund blir smittad följer vi alla riktlinjer och rutiner som finns, säger hon.

Varför tror du att gått till så?

– Personal sitter i personalrummet, sitter nära varandra, man tar i olika saker. Men jag vet inte. Jag är ingen expert, men det är så man pratar, det är så jag uppfattar att diskussionerna går.

När du säger att det är så man pratar, vilka syftar du på då?

– Det är smittskydd Skåne, Vårdhygien. Vi har en massa möten, säger hon.

Ingrid Bergh, verhsamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen, till vänster och Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborgs stad. Foto: Leonora Toplica/SVT

Smittar åt alla håll

Smittskydd Skåne vill inte kommentera uttalandet, men Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, ger oss en delvis annan bild:

– Jag kan generellt säga att covid går åt alla håll. Boende kan smitta varandra, personal kan smitta smitta varandra, smittan kan gå från boende till personal, och från personal till boende.

– När vi upptäcker en smitta på ett vårdboende är det väldigt svårt att säga hur smittan först tog sig in.

Anställda ger en annan bild

När SVT går igenom alla tillbud från Valltorps vårdboende från april och maj ser vi exempel på att personal utan skyddsutrustning kommit i kontakt med vårdtagare, som senare visat sig covid-19-positiva.

Det är de anställda själva som anmält de olika tillbuden.

Kommunalfacket är kritiskt till omsorgsdirektörens uttalande om hur smittan spridits mellan personalen och vill gärna se en utredning om det.

– Det är anmärkningsvärt att man lägger det på personalen, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.

Fakta

Följ vår granskning av coronautbrottet på Valltorp

SVT ska under tre dagar visa exempel på vad som gick fel. Här är några:

• Skyddsutrustning var inlåst när en vårdtagare blev sjuk i vad som visade sig vara covid-19.

• Aktiviteter över avdelningsgränser tilläts fortgå under hela april.

• Personal gick mellan smittad och icke smittad avdelning för att jobba.

• Nya, förbättrade tvättrutiner – ett krav från Arbetsmiljöverket – ändrades när Helsingborgs kommun tog över driften i februari.

Våra källor har bland annat varit Helsingborgs stad, fackförbundet Kommunal, tidigare och nuvarande anställda, liksom anhöriga och handlingar från olika myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet